My Beloved Followers

Welcome to Wardazri VitaShoppe !

COD shaklee area: Indera Mahkota, Bandar Damansara, Balok, Beserah, Gebeng, Sg.Isap, KUANTAN and delivery throughout Malaysia (including SABAH & SARAWAK) !!!

Sms/whatsapp : 019-9887126 (Pn. Wardah)
Email : wardah.rosa@gmail.com

Monday, November 30, 2009

my first outing as a 'MOTHER'...



Akhirnya aku keluar jugak g jalan2...siap bwk Batrisya skali g KB Mall...dlm kete je die nangis nak susu so dlm kete aku dah breastfeed die siap2..hhehehee..mcm tau2 je die nak g shopping..masuk je dlm shopping mall, terus tido xsedarkan diri sampai ke sudah...huh kalu mcm ni sokmo senangla nak bawak g jln..masa kitorg makan pun tido..so xganggu aku n hubby makan biarpun tmpt tu bising mcm ape ...

sejak dah jadi mak ni aku rase mcm selekeh semacam je pakai baju..uhuhhu..cuba tgk gamba kat atas..ade rupa mak2 tak? ahahhah....

'bestnye..bermimpikah aku?!...


Kat Kb Mall Batrisya naik kete baru die...baru je beli sblm tu...so test kat sana la...gi situ beli baju n aksesori die...rase puas sgt dpt beli baju utk die, yelah baju utk anak pompuan kan mcm2 pesen..tp kebanykan yg aku berkenan mesti kaler pink gak..xde kaler lain..pink pun pink la....cuma berlambak la nti baju die kaler pink je semua tp aku sukaaa! hehehee..comel..!
hmmm.......skang ni ape2 semuanya dicurahkan kat die...semua beli utk die, xde dah utk sdiri, dah terlupa nak beli baju utk diri sendiri...

kat bwh ni lak aku letak gamba masa raye aji...kat umah atuk aku iaitu moyang diela...
kat sini pun die asyik tido je sampaikan mak2 sepupu die kejut pun xbangun..bila dia bangun nak menyusu je semua mak2 sepupu die kerumun aku..waahh xpanas lak aku nak breastfeed kan die mase tu..uhuhuh..tp ape pon seronoklaaa.....

Batrisya dan baju rayanya di umah tok moyang..


barang kemas pemberian dari tok mi....thank you umi!

Thursday, November 26, 2009

Batrisya dah berumur 39 hari !

hi everyone..today Batrisya is already 39 days old..cepat masa berlalu kan..aku pun dah nak abis pantang..esok plak raya haji, jatuh pd hari ke-40 aku berpantang and soon i'm gonna be free!!! xsaba nak kuar jln2 ngan anak n hubby..nak g shopping baju anak lg ...uhh seronoknyer...

ape yang aku nak bg tau ialah psl perkembangan anakku..hmm aku notice pd minggu ke 4++, die dah mula pandang mata orang, sblm ni die cuma tgk and tenung org bbrp saat je...bila dah masuk minggu ke -5 dia dah tenung n nampaknye mcm dah kenal orang...
aku selalu cakap2 ngan die spy die kenal dgn aku, ibunya...ermm hopefully die dah kenal sape ibu die..hehehhe..seronok tgk batrisya happy mcm tu..

skang ni bile die tgk muka aku, mcm nak senyum pun ade...aku agah2 die, kdg2 die sengih..hehehe bestnye bila die mcm cuba nak bcakap ngan aku... kaki n tangan die bukan main aktif lg mase die tgh baik tu..terkapai-kapai...mulut ternganga-nganga mcm nak bcakap...kepala die lps dah lahir dah keras..huh amazing sguh...! senang bila nak mandikan die, bak kata mak aku la...skang kalu suh meniarap pun dah leh agaknye cuma die xreti pusing bdn sdiri....

hmm..kalu psl muka lak...sket2 dah berubah dari masa die lahir ari tu..ms baru lahir bukan main tembam pipinya n semua kembang2...hidung xyah ckpla, kemek jer...
skang die dah besar...dah lain muka die...kalu xcaya tgkla gamba yg aku attach kat bwh ni..leh tgk perbezaannye..
tp ade problem sket, anak aku ni dah bape hari xberak..ade x sesape ade tips???!
kalu baca kat internet, mcm normal kalu berak seminggu skali pon psl aku breastfeed die fully so zat semunaya diserap, xde yg jd najis agaknye...n as long as perut xkeras so okla...

few hours after birth...


Like father, like daughter....


on day 26...


helloooo.....

ala tomeinyerr..

asyik tido jer...



Saturday, November 21, 2009

Batrisya mengubah seluruh hidupku...

lame gak xpost blog..bkn per, streamyx kat kampung ni ade problem..sejak2 musim tengkujuh ari tu tetiba je xleh guna...bosan jadinye hidup aku yg tgh berpantang ni. terpaksala tgk tv je biarpun cite xbest langsung...

xlame lg dah nak abis pantang..dah nak raye haji, bestnyer...bleh la aku kuar dari rumah ni g jln2 ke shopping ke ...lame sgt memerap dlm umah, mcm2 bende aku nak beli..cakap psl beli brg, hmmm aku nak kene beli jeans baru ganti yg lame..bkn ape, yg lame semua xleh pakai, tersekat kat tulang punggung ni..aku tgk bdn aku xde berubah mane pon tp xsangka ade gak 'perubahan' besar terjadi..hehe..so kpd bakal2 ibu yg first timer ni, bersediala utk sedekahkan seluar or jeans levis anda kpd sedara mara anda spt mana yg telah aku lakukan ...tp xpe bleh la beli suar baru nti..yahoo...!!

sesungguhnya kehadiran anakku Batrisya dah mengubah hidup seharian aku...biasanye setiap sejam atau 2 jam, die akan bangun utk minum susu...mcm tu jugak malam2..mmg xkan cukup tido punya..itu blum kira die berak ke ape lg..satu cabaran hebat utk aku tp aku cuba buat yg terbaik...walaupun mcm2 bende baru kene buat tp sbenarnye semua tu menyeronokkan...sampai skang aku xsangka yg aku dah jd seorg ibu...sesuatu yg sungguh indah...!

semua perubahan itu aku terima dgn positif...hmmm..cumanye aku xsure la mcm mane lak bila dah start keje nti...dgn xcukup tidonye, hrp semua bjln lancar n aku kene kuatkn semangat..wardah boleh!!! kalu ikutkn ati, mau je nak berenti keje, duk umah jg anak..tp mane lak nak dtg duitnyer? sket lg nak masuk umah baru laks....


Tuesday, November 3, 2009

Sesuatu untuk dikongsi oleh ibu mengandung

Kesimpulan dari pngalaman aku bersalin, nampaknye aku xmengalami ape2 tanda sakit bersalin pon..tau2 serviks dah buka 4 cm. ntah2 2-3 hari sblm tu dah terbuka, aku siap jln2 g shopping lg..anak seterusnya xtau la plak ape nasib...biasa ade kuar lendir + darah atau kuar air ketuban...ade gak yg sakit contraction tu je ...org ckp anak first tempoh sakit tu lame..mujurla aku sakit bbrp jam je...semua berlaku begitu pantas, dlm masa kurang 10 jam (dr kul 10.30 am ke 8.24 pm) n anak aku yg sungguh sempurna itu dilahirkn dgn selamat..

yg aku nak kongsi, nti dah sampai masa, jgn lupa potong kuku...ni kalu korang bwk suami masuk labor room skali n nak pegang tgn die..bkn ape, time tgh sakit tu , cengkaman kita amat luarbiasa kuatnye..mau tembus tgn laki korang..ahakshaks...cam aku ari tu pun, hubby tnjuk tgn die, abis merah2....sian kat syg...hehehe..aku pegang je ms nak thn sakit tu...xtau lak jd gitu...tp sbenarnye mmg ade org pesan kat aku pon...

Satu lg, rajin2 la surf internet or baca buku ke supaya dpt membantu kita tenang n yakin ms nak bersalin...dlm case aku, lg byk aku baca..lg aku jd takut..ahahah..bkn pe aku gi bace pnglman org bersalin..mcm2 diorg cite dlm forum tu...salah jahit la...daging rapuhla...eeiii ape ni??? semua tu aku baca dlm website ni;

www.ratuhati.com
www.hamidarshat.com

so just utk info elokla baca spy kite bersedia nti n xdela tkejut.......tp jgn terlalu berfikir cam aku ni...buat para ibu yg baru pertama kali cam saye nih, selamat menempuh alam keibuan....!

PETUA DAN TEKNIK MEMUDAHKAN PROSES KELAHIRAN SECARA NORMAL

Ni antara petua yg aku nak share, xingat lak amik katne...sempat gak apply ms bersalin ari tu cuma fail tang amik nafas masa meneran...sbb tu lame gak amik masa nak kuarkn baby..huh!! semua ni penting, takut xcukup nafas nti, lg2 kalu badan kite dah lemah...hmmm...
I. PETUA YANG PERLU DIAMALKAN SEMASA MENGANDUNG UNTUK MEMUDAHKAN KELAHIRAN

1.
Senaman Pernafasan
Berlatih semasa mengandung lagi untuk membiasakan kita dengan teknik pernafasan ini. Cuba bayangkan situasi ketika saat ingin melahirkan dan buatlah latihan pernafasan seperti berikut:

a. Early labour breathing (mula rase sakit/ start contraction)
Bernafas dengan panjang dan berlahan-lahan melalui hidung

b. Active stage breathing (contraction makin kerap n makin sakit)
Mula bernafas melalui hidung dan lepas melalui mulut.
Apabila contraction makin kerap, ambil nafas pendek dan cepat untuk kurangkan kesakitan. Tarik dua kali melalui hidung dan lepas melalui mulut.
Apabila contraction hilang (contaraction atau sakit akan berulang dalam dalam tempoh-tempoh tertentu) ambil nafas panjang melalui hidung dan lepas melalui mulut. Apabila contraction terasa semula bernafas seperti tadi, pendek dan cepat.

c. Second stage breathing
Tarik nafas dalam-dalam melalui mulut, kerana oksigen akan masuk dengan banyak berbanding melalui hidung..dan baru push smbil lepas nafas perlahan-lahan dengan satu nafas supaya bayi tak tersekat dan betul-betul keluar.
Teran tanpa mengeluarkan suara dan sekiranya kehabisan nafas semasa meneran, jangan lepaskan kesemua nafas, terus tarik nafas semula. Ini bagi mengelakkan bayi masuk kedalam semula.

Maklumat lanjut sila layari
www.askbaby.com/breathing-exercises-for-labour.htm


2.
Senaman Kegel (Kemut)
Senaman ini baik untuk kulit/otot vagina supaya lebih kenyal, dengan itu otot boleh mengembang dengan lebih baik apabila proses kelahitan bayi. Senaman ini juga bagus untuk kekuatan otot yang menyokong rahim dan untuk menjamin keintiman hubungan suami isteri. Senaman ini boleh dilakukan dimana saja (org bukan tau pun kte tgh wat senaman kegel ni... huhuhu...). Salah satu daripada senaman kegel adalah dengan menahan air kencing separuh jalan, dan kira sampai 10 (atau 10 saat) dan baru dilepaskan bakinya.

3.
Amalan membaca surah Maryam
Amalkan membaca surah Maryam terutama sekalai apabila sudah mendekati tarikh jangkaan bersalin. Kisah Maryam melahiran Nabi Isa dalam Surah Maryam Ayat 23-26.

4. Jangan amalkan minum ais atau minuman sejuk
Ada orang tua-tua berpesan supaya jangan amalkan minuman sejuk dikuatiri ibu-ibu akan lemah tidak berdaya dan kehilangan tenaga semasa proses kelahiran.

5.
Makan secukupnya
Pastikan apabila sudah mendekati tarikh jangkaan bersalin, ibu makan secukupnya. Ini sangat penting bagi memastikan ibu mempunyai tenaga untuk proses meneran. Sekiranya tiada selera makan, banyakkan makan kurma kerana kurma boleh bagi tenaga kepada badan. Siti Maryam pun di saat melahirkan Nabi Isa cuma makan beberapa biji kurma dan Beliau mudah melahirkan dgn izinNya.
II. PETUA SEMASA MULA TERASA SAKIT CONTRACTION
(BERMULA KETIKA PINTU RAHIM SUDAH TERBUKA 2CM)


1.
Mula bernafas cara ’Early labour breathing”

2. Mula
minum air selusuh. Sebelum minum, selawat, baca al-fatihah dan berdoa "Ya Allah izinkanlah dan permudahkanlah anak dalam kandungan ini lahir dgn mudah dan sempurna.. ampunkan la segala dosa.. dan ringankan kesakitan ini..”

3. Kalau ada minyak selusuh,
sapu minyak sambil selawat pada seluruh perut, pangkal paha, paha dan pinggang. Kemudian Selawat dan minum sesudu sambil berdoa.. ",Ya Allah izinkanlah dan permudahkanlah anak dalam kandungan ini lahir dgn mudah dan selicin minyak ini.. ampunkan la segala dosa.. dan ringankan kesakitan ini..”

4.
Jangan fokus pada sakit, ingatlah yang kita sedang berusaha hendak melahirkan seorang khalifah Allah ke dunia.

5.
Sekiranya contaraction makin kerap, mula bernafas cara “active stage breading” cepat dan pendek. Tarik dua kali melalui hidung dan lepas melalui mulut.

6.
Banyakan zikir doa keampuanan Nabi Yunus dalam perut ikan yu..
”la ila hailla anta subhaa naka inni kuntumminalzolimin.”.
dan banyakkan doa ”Ya Allah permudahkanlah kelahiran seorang lagi hambamu dan umat Muhamad S.A.W ke dunia ini.”
III . PETUA SEMASA PROSES KELAHIRAN BAYI(proses meneran tuk kluarkan baby)

1. Jangan fokus pada sakit ingatkan yg kita tgh berusaha nak keluarkan
seorg khalifah Allah ke dunia.

2.
Jangan teran cepat sangat, biasanya gesaan (urge) meneran akan datang dengan sendirinya. Bersedia meneran apabila bukaan 8-10cm. Apabila rasa sakit dan gesaan untuk meneran sudah terasa baru boleh meneran.

3.
Posisi semasa nk melahirkan..
Dalam keadaan
berbaring, buka kaki dan tinggikan lutut sambil kedua-dua tangan pegang pada kedua-dua buku lali. Posisi ini memastikan kedudukan kaki akan terbuka dan terkangkang dengan luas bagi memudahkan proses keluaran bayi dan memudahkan doktor atau bidan menyambut kelahiran.

4.
Posisi suami untuk membantu isteri supaya mudah melahirkan.. Sebelah tangan pegang bahu isteri untuk dijadikan sebagai tempat menyandar (isteri boleh bersandar dilengan suami supaya terasa lebih selesa). Dan sebelah tangan lagi tekan lutut isteri untuk mengelakkan isteri mengangkat punggung semasa meneran (elakkan koyakan)

5. Teknik Meneran dan bernafas (Second stage breathing)
Tarik nafas dalam-dalam melalui mulut, dan teran sambil angkat badan (bkn angkat punggung ya..) mendekati lutut sambil dagu cecah ke dada...dgn satu nafas supaya bayi keluar keseluruhannya tanpa tersekat. Teran tanpa mengeluarkan suara untuk pastikan kita meneran sepenuh hati dan sekiranya tak cukup nafas semasa meneran, jangan lepaskan kesemuanya, terus tarik nafas semula, sebab, dikuatiri kalau lepaskan nafas kesemuanya, bayi akan termasuk kedalam semula atau tersekat.

Rumusannya..
Ini adalah sekadar panduan sahaja. Keadaan sebenarnya hanya Allah yang Maha Mengetahui. Setiap orang mempunyai pengalaman yang berbeza-beza semasa melahirkan seorang manusia. Apapun kita hanya mampu merancang dan berdoa moga dipermudahkan proses kelahiran ini. Dan yang penting kongsilah petua ini dengan suami atau birth partner, kerana semasa sedang sakit, segala ilmu, petua dan teknik yang telah dipelajari dan dikutip mungkin akan hilang dan terlupa dek kerana menahan sakit. Oleh itu perlu adanya seseorang yang berada disamping kita semasa proses kelahiran tersebut untuk mengingatkan kita. Mudah-mudahan dipermudahkanNya... Amin..


Sunday, November 1, 2009

Hi Ayah... Batrisya rindu ayah...!

khas buat ayahnye Batrisya yg ade kat Kuantan skang (aku tgh berpantang kat kelantan time ni)....lihatlah wajah anakmu ini..hihihihiii..

tok ayah tengah jaga cucu...err.. tp pesal nangis lak tuh??!

baju yg tok mi belikan utk Batrisya.......

hmmm....so cute...




sendawakan Batrisya..

Nur Batrisya Husna...my princess...

Finally, me n husband were blessed with a luvly princess, NUR BATRISYA HUSNA on our 3rd year of marriage...thanks to Allah SWT.....such a great gift from You...!



ehheehhehe..montel tak saya..?!!!

Batrisya telah selamat dilahirkn secara normal di Kota Bharu Medical Centre pada tanggal 18 oktober 2009, 8:24 pm which was on 38 weeks of my pregnancy...awal kan..lg cepat lg bagus...berat Batrisya masa lahir ialah 2.9 kg..i thought it was less than that...huh! kira besa gak..so doesnt mean maknye kecik, perut kecik n xnmpk, anak nye pun kecik....jgn menilai luaran je....hehheheh...kite xnmpk pe berlaku kat dlm perut ni...

Pada Sabtu, 24 Oktober , majlis cukur jambul telah pun diadakan utk Batrisya...dibuat secara sederhana je slps subuh...semua berjln lancar..






To Batrisya, welcome to the new world...!!! Ibu dan ayah saaaayaaang Batrisya...!

It’s Miracle..!!! Thanks to Allah SWT...

Mcm yg aku mentioned sblm ni , my due should be TODAY, 1st of November 2009. Tp segalanya Allah yg tentukan...kite sbg hambanye hanya mampu mencatit tarikh tersebut. Segala yg berlaku ade hikmahnye dan ape yg jd kat aku adalah antara perkara terbaik pernah berlaku dlm hidup aku...

Pnjg lak merepeknya...ahahah..oklah, aku mulakan pd 18 oct.,ahad...aku ade check up kat KBMC kul 10 am..so pepagi breakfast, siap2 cam biasa...mlm sblm tu aku xleh tido sgt, bkn sbb sakit ke ape tp terlalu berfikir..aku ni mmg suka piki mcm2...so pagi tu aku n hubby pegila ke KBMC. Check berat and urine cam biase then masuk jumpa doktor pakar, Dr. Lily namenye...die tye mslh aku, pastu g scan.ni part plg aku suka psl dpt tgk anak aku..biar itam putih pun..teruja nak tau perkembgan die…

Mase scan, doctor ckp air ketuban dah kat border line means dah sket..aku pun tyela camne nak bg air tu byk semula? Chehh..bajet bleh balik lps tu minum air msk byk2..heheh…tp doc ckp ni xde kaitan ngan air kite minum, tu semua fungsi plasenta yg dah berkurang disebabkn plasenta tu dah matang.. pastu die check lak perut, doc tekan2 atas perut aku then die ckp ade contraction, lame lak tu…die tye aku sakit tak? Manela rase sakit, rs kembung n tegang kat situ adela..doc pun cdgkan spy aku check bukaan. Wahhh..ni yg dah start berdebar nih….huhuhu..aku lum nak beranak lg ni weii…xsempat exercise, baca buku, mkn pe yg patut…

Doc pun check, after check die ckp dah terbukak 4cm !!! mak aiii..bila ms lak terbuka?? Xrase ape pon? Maybe ni berkat duk mkn buah kurma tiap2 hari, khasiatnye dpt melembutkn serviks so servik mudah terbuka…tp kalu kes tanpa disedari camne plak?! Ahahha…Setau aku itu dah masuk fasa aktif n slalunya air ketuban dah dipecahkn time buka 4-5 cm n mmg dah terasa sakit sgt…ni org cite la..taula sket2 psl aku byk baca experience org ms pregnant. Nurse n doc tu pun bg tau yg aku akn bersalin ptg tu gak..haaahhh!! ni lg satu surprise! Bersalin ari tu gak?! Aku terkedu je dgr pe doc ckp..aku cam pasrah n redha je dgn ape pun kptsn die…yela takan nak ckp xnak beranak lak…hubby aku pun sama tkejut, sama2 senyap..uhuhu..

Nurse bwk aku masuk labor room…ms tu hubby dah kelam kabut call umi kat umah sampai xreti nak bg tau camne..last2 aku sdiri yg ckp..suh bwk ape yg patut..mak aku pun cam heran, xsakit xape tetiba call dr spital bg tau nak kene bersalin ari tu…doc estimate aku bersalin kul 5pm bdasarkn kiraan 1 jam 1 cm terbuka…

Atas sbb2 tertentu aku dinasihatkan utk amik bius epidural… dlm kul 12 tghari camtu pakar bius dtg cucuk blakang aku…xsakit pon. Lps tu aku start terbaring je atas katil..pastu doc dtg psg drip, psg alat blood pressure…aku rs cam dah xleh gerak, nak mkn pon xlalu, so dlm perut ni ade nasi goreng yg aku mkn pg td je…makin lama ubat bius tu dah terasa..kebas2 kaki aku tp still leh gerak…


Kul 1 pm lebih mak n family aku semua sampai..aku minum air akar Fatimah (air selusuh) yg aku pinjam kwn aku..InsyaAllah, kite ikhtiar yg termampu dgn hrpn rahim terbuka cpt, cpt la aku beranak. Dlm kul 2pm lebih camtu doc dtg pecah air ketuban…dah terasa cam sakit sket2 kat perut. Tp leh thn lg n mampu senyum2 lg (lihat gambar sbelah, ahhaha)..dlm kul 4pm lebih doc dtg check bukaan, br buka 5 cm..uih br tmbh satu cm je, cuak aku nape lmbt plak..then doc biar aku ngan hubby, nurse suh tido..hmm lena sgtla aku nak tido..dlm kpala piki psl bersalin je skang ni..

Makin lame makin terasa sakit…seingat aku dlm kul 6 pm mmg dah sakit yang amat, hya Allah je yg tau..tp pd aku sakit tu sbenarnya laaaagii sakit sbb aku kan amik epidural, so maybe ape yg aku rase tu hanyelah 50% je dr sakit sbenar…tp cukupla, sakit yg tu pun nasib baik dpt aku thn…dlm ms tu nurse asyik dtg tye, ade rs nak membuang tak..hmm..pd aku xde plak rs nak membuang..sakit kat tulang bwh ni adalah… dlm kul 7.45 pm camtu nurse dtg check bukaan..pastu dgn cemas die ckp , ‘dah fully, dah ade kat bwh ni dah!’ (maksudnye dah 10 cm!!)..aku ms tu dah xingat ape dah, nak cpt2 teran n kuarkn baby aku…nurse trus panggil doc n nurse2 lain…semua wayar kat bdn aku diorg bukak…dan bermulalah perjuangan aku utk menjadi seorang ibu dan melahirkan seorg lg khalifah Allah ke muka bumi….teran punya teran, akhirnya ALHAMDULILLAH….tepat jam 8.24 pm lahirlah puteri kami yg pertama, Nur Batrisya Husna…Ms aku tgk die ditarik keluar aku xsudah2 memanjatkn kesyukuran dgn hubby aku…segalanye sudah berakhir dan semuanya telah selamat…syukur Alhamdulillah…sekali lg dipermudahkn Allah SWT.

Batrisya yg telah selamat dilahirkan dan ditarik keluar...

Lps tu gak aku terus sms kwn2, member2 diseluruh negara…umumkan kelahiran anak aku…punyala betapa gembiranya kami masa tu…apepun terima kasih atas doa kwn2 semua….

Something yg aku nak share, buat sesiapa yg nak bersalin nti jgn lupa hafal n baca ayat ni;

“Laa ilaa ha illa anta subhaanaka inni kuntu mina zholimin..”

Ni ayat dipermudahkn bersalin..insyaAllah…






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Life, My Diary

Popular Posts