My Beloved Followers

Welcome to Wardazri VitaShoppe !

COD shaklee area: Indera Mahkota, Bandar Damansara, Balok, Beserah, Gebeng, Sg.Isap, KUANTAN and delivery throughout Malaysia (including SABAH & SARAWAK) !!!

Sms/whatsapp : 019-9887126 (Pn. Wardah)
Email : wardah.rosa@gmail.com

Thursday, December 2, 2010

Batrisya demam laa..org kata kalu demam, kite kene "sejuk"kan die, betul ke??


harap mendapat feedback dari ibu-ibu sekalian..=)

hari ni suddenly dlm kul 3.40pm tadi pengasuh kat nursery call, cakap Batrisya demam...bibir dah nak biru...waaarggghhh...takut ibu dengar cam gitu...terus bagi tau hubby and die pegi dulu taska amik anak...kemudian ibu lak menyusul lps dapat permission....terus gi klinik....Alhamdulillah xde pe yg teruk..

tapi..nak tanya ibu-ibu, orang ckp kalu anak demam, sejukkan die dgn cara basahkan towel, lap badan...bukak baju la...ermm..kadang2 sebagai first time mother ni byk yg confuse...takut kesejukan lak nanti...x ker??

so nak tanya ape yg kwn2 buat kalu anak demam??

14 comments:

sarah-najwan said...

pakai baju lengan panjang
stokin
jgn selimutkan dia
jika nk jelur air kat kepala pom bole atau awk beli cool fever tu

yg pasti..on kipas cam biasa
dan jgn selimutkan dia..

tu aje petua yg akak guna..
pastu bg ubat ikut timelah..

semoga batrisyia cepat sembuh..

Masrina binti Alim said...

siannya batrisya..
kalu ikut pengalaman saye yg x seebrapa la kak,kalu demam panas sgt,suku cecah 38-39,jgn biar jer,tuam badan dia nga kain lembap..tumpukan pada bahagian tulang belakang,baru cepat sejuk.doktor pon ckp mcm tu jugak..
kalo petua org2 tua pulak,akak lumur sket badan dia nga air asam jawa..Insyallah menjadi..

moga batrisya cepat sembuh yer..

YUL said...

ala. belum kawin lagi la ibu, hehe,
tnya mak cmne die jge ibu dlu2,

Ummi AmnaAmzar said...

iye..betol tu ibu...mmg kene buka semua baju nyer..tgal pampers je..lap2 kan..tp jgn psg kipas hadap ke batrisya plak..sentiasa pantau tahap panas dia ye..pakai air asam jawa lg ok..xpun aloe vera, @ daun bunga raya...jgn biar kering bdn nyer...InsyaAllah kalau kita sentiasa pantau selain bg ubat..dengan izin Allah x naik tinggi panas badan ana tu...kecik lg takut effect kat mn2 nnt..

ch@ said...

kalau badan dia terlalu panas, kena buat macam tu la, sbb tkt kena sawan tarik (tak confirm ni) effact kat otak nanti, bahaya. utk turunkan suhu bdn je. kalau doktor lagilaaa sadis, dia soh mandikan.

Cik Jue said...

salam..betul kalau anak demam jangan kasi pakai baju kalau boleh biarkan dia dgn pampers aje..tapi x sanggup..ambil baju yang belubang pakaikan..pastu letak bawah kipas tapi kipas janganlah kuat dalam 1sudah le...pastu sentiasa lap badan dia..pastikan tubuhnye sentiasa sejuk...pesanan dari cik jue belajar dari pengalaman sendiri dlm menjaga farisyah...:-)))

Wan Anis Sorfina said...

demah@lap dgn air asam jawa.. kakak insyirah pun demam teruk haritu, alhamdulillah turun la jugak demam tu..

Lelord said...

lela slalu letak towel basah kat dahi najlaa. penah kawan gtau soh rendam badan anak air. kalau ikut mak2 kita mana bg kan mandikan budak.

baru2 ni najlaa demam temperature 39"c, dh bwk g spital, then doktor gtau pas 2 jam mkn ubat kalau suhu badan masih badan lap badan anak, alhamdulillah kurang panas.

sup ketam pun elok, air biji selasih pun elok tuk sejukkan badan

mamalieyna said...

herm...eina pun biasanya wat gitulah..basahkan towel lapkan ke seluruh badan dan kepala dia..

ooh cian batrisyia..hope cepat sembuh ye yang..

ibu_BatRiSya @wardah said...

terima kasih semua...akan di praktikkan..dah 3 ari berjaga sbb die xleh tido sgt...

mommyYen said...

boleh bagi dia makan aiskerim utk sejuk kan dalam bdn dia..sgt bguna bila anak saya demam..
take care mommy..

zanna said...

anak saya pernah demam sampai mengigil sejak dari itu saya memang beringat bila anak demam :-
1) Jangan pakaikan anak seluar atau baju biar dia terdedah dengan udara
2) Sentiasa membasahkan badan anak terutama dibawah kertiak paling elok letak ais
3) Kalau boleh ambil daun bunga raay dan ramas sampai keluar lendir dan disapu diubun-ubun anak
4) Sentiasa simpan ubat demam( melalui bontot)untuk demam melebihi 38C
4) Mesti ada tempeture kat rumah
5) jika panas makin bertambah mandikan dari kepala ( kalau pergi hospital diaorg buat yang sama
yang penting waktu anak demam memang kita jangan tidur waktu mlm kena sentiasa awasi suhu badan kelalain seminit pun bahaya

adda said...

masa raya haritu syafi kena demam panas sampai kena lap dia ais. mmg mujarab cepat je turun suhu dia.. jgn biarkan suhu tinggi takut kena sawan

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

walaupun batrisya dah sehat kina nak bg tahu jugak pertua

kalau kina
>> sentiasa ada ubt demmam paracetamol, cool fever dan ubat monot kat rumah.
>> lumur air asam jawa
>> ada tempeture kat rumah
>> sentiasa lap kain basah kat kepala, ketiak, kat belakang badan dgn air sejuk.TAPI AWAS!! jgn lap mcm biasa. kena lap cara dip..dip.. sebab kalau lap mcm biasa, ia akan menambah suhu badan tue. kerana cara itu mengeluarkan HABA.
>> kalau panas jugak!! TERUS BAWAK SPITAL.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Life, My Diary

Popular Posts