My Beloved Followers

Welcome to Wardazri VitaShoppe !

COD shaklee area: Indera Mahkota, Bandar Damansara, Balok, Beserah, Gebeng, Sg.Isap, KUANTAN and delivery throughout Malaysia (including SABAH & SARAWAK) !!!

Sms/whatsapp : 019-9887126 (Pn. Wardah)
Email : wardah.rosa@gmail.com

Thursday, September 30, 2010

Langit Masih Cerah..My 10th buffered earnings!

maka tepat sekali tekaan ibu semalam....
ALLIANCE BANK Debit Mastercard adalah BE yang ke-10 blog ibu_batrisya....
Alhamdullah..thanks to Nuffnang and Alliance coz sudi tepekkan ads kat my blog....!

dah dapat 10 BE nih..apakah selepas ni akan ade lagi?? sbb selalunya nuff akan bagi peluang kat yg blum dapat, then diorg stop dulu kasi kat yg dah berlambak-lambak BE nih...uhuhuh..
jgn la camtu..bagila lagi...ehhehee

Mama Kembar 3 dalam rancangan 'SOAL JAWAB' isu blog

guest what..? semalam ibu ade tertengok rancangan 'Soal Jawab' yang membicarakan tentang blogger..
ade 3 orang dijemput..dan antaranya ialah seorang ibu yang pernah mengandungkan kembar 3..ibu dah g lawat blog die..hmmm really NICE blog...!
kecik je orangnye....hehehe....

Imaan Dah Setahun Giveaway


due: 21/10/10

aunty dengan sukacitanye nak wish...'HAPPY HAPPY 1ST BIRTHDAY to IMAAN'!
semoga baby Imaan akan menjadi anak yang solehah, taat pada ibu bapanye dan akan sentiasa membawa 'cahaya' dalam kehidupan keluarganye....InsyaAllah, Imaan dah tentunya akan bawa tuah buat parents nya...doa aunty sentiasa mengiringi perjalanan hidupmu....seperti itu jugalah yg aunty harapkan untuk anak sendiri...Batrisya....

Amiin Ya ALLAH...

Comel sungguh anak kita bila tido kan ?

ibu suka sangat bila tgk muka Batrisya time tgh tido...mcm2 memek muka ada , ternganga la...mcm tgh isap susu la...isap lidah sdiri....huuhu macam2 la...
tp baby ni kalu tido mcm mane pon tetap nmpk comel kat mate kita kan? kan? nak lagi kalu anak sendiri....tenang je rasa bila tgk diorg tido, rasa nak cium2 je...hehehhe
cuba kalu orang tua yg tido...comey kerr?? erkk...

dah nak mula ternganga....uhuhuhu

Wednesday, September 29, 2010

Hmm..adakah ini BE ke-10 blog ibu ??

Adakah ALLIANCE BANK ni Buffered earning ibu yang ke-10 ?? dapat kurasakan sesuatu..cheewaahhh...
sama2 kita nantikan esok keputusannya...(ibu ni...nipun nak kecoh2...ahahah)
mudah-mudahan ia menjadi kenyataan yg indah untuk ibu sekali lagi..amiiinnnn.....

Susah ke nak berus GIGI bayi??!

gambar berus gigi Batrisya yg baru ibu beli...ahahhaha...lum test lg pasal gigi baru ade dua, pendek je lg....
tp terfikir gak mesti susah nak ajar die berus gigi atau kite nak berus gigi die...mau bersilat/karate dalam toilet nanti...heheh

kut2 la kawan2 ade cdgn camne nak mendidik anak supaya suka berus gigi? meh la kongsi ngan ibu..hehehhe

Tuesday, September 28, 2010

Akan bertukar menjadi METERED EARNING ?! Nak Cash out ?

ni lah dia buffered earning dan juga metered earnings yg blog My Happy Ending Life ader...
makin lama....makin berkurang dah BE yang ade kat blog ibu_batrisya nih...
dan ibu perasan sejak semalam salah satu BE iaitu dari Vaseline dah xmuncul2 lg...hmmm ni mesti dah nak jd meter gak...apepun ibu berterima kasih pada Nuffnang sbb bg punca pendapatan sambilan ni kat ibu...
tambah la lg BE baru yer en. Nuffnang ! ngehehheheeee...(gelak dgn penuh Tamaknye)

sekiranya betul ia akan jadi metered earning, maka kalu xde halangan, by the end of this october ibu akan cash out my 1st Nuffnang earnings...yahhhuuuuu!!! Alhamdulillah rezeki Batrisya !
jumlahnyer??? nti ibu akan dedahkan bila dah betul nak cash out....skang ni, biarlah rahsia...ermmm

untuk Kaum HAWA sahaja !

yess!!!...sampel libresse sudah sampai...nak request sampel gak?? try cari website libresse...sori xsempat nak cari link...bz sket...
mintak..jgn xmintak ! hehheh...

Monday, September 27, 2010

Ibu sakit ari ni...=(

x dapat nak jenguk blog kawan2 semua ari ni...
ibu kena berehat , MC ari ni....terkena penyakit MIGRAIN...!!! ade sesape penah kena? ade penyelesaian ??

ibu mmg dah lama ade migrain...selagi xmuntah selagi tu xlega....ni dah muntah td tu yg boleh bukak internet jap..rinduu....hehhehe..

oklah doakan kesihatan ibu yer...untuk yg baru join contest..nti ibu terjah bila dah sihat sket...!

Sunday, September 26, 2010

.:Gambar Peserta "Baby Raya Baby Bergaya Contest":.

di bawah adalah gambar peserta setakat hari ini...bleh klik kat gambar kalu x nampak..maaf lah gambar kecik....nak cepat nih..nak g umah terbuka laks..ahakss..


p/s : sesiapa yang belum cukup syarat sila betulkan yer...ibu akan update penyertaan secepat mungkin...thank you !

sila tinggalkan link penyertaan di entry ini...bukan kat entry2 lain..

Saturday, September 25, 2010

Mengapa Sakit Bersalin Berpanjangan ?


Mengapa sakit beranak boleh berpanjangan
Sakit bersalin daripada ia mula sampai ke melahirkan bayi bergantung kepada beberapa faktor. Biasanya bagi anak sulong, sakit ini akan berpanjangan, mungkin antara 6 hingga 24 jam. Sedangkan anak yang kedua dan seterusnya mungkin jangka waktu ini lebih pendek iaitu antara 2 hingga 12 jam. Malah ada setengah wanita yang bersalin terlalu cepat beranak. Mereka ini termasuk dalam golongan 'precipitous labour' ataupun sakit yang amat cepat dan inilah yang kadang-kala mengakibatkan mereka lahir di rumah ataupun dalam perjalanan ke hospital. Sebenarnya sakit bersalin ini ditandakan dengan kuncupan rahim yang biasanya telah mula berlaku dalam bulan terakhir kehamilan.
Mulanya ia sebagai kuncupan untuk menyediakan sakit bersalin. Kuncupan ini digelar dengan nama 'Braxton Hicks contraction' dan biasanya ia berlaku pada bulan terakhir kandungan dan ia akan dirasai sebagai perut mengeras sahaja. Tetapi apabila sudah dekat dengan waktu bersalin kuncupan ini akan menjadi sakit dan apabila sakit mula dirasai 10 minit sekali, itulah biasanya permulaan 'labour' atau sakit bersalin. Ataupun apabila air ketuban telah keluar kerana selaput membrane telah pecah, ini pun adalah sebagai salah satu tanda bermulanya sakit bersalin.
Mengapa sakit berpanjangan?
1. Kelahiran anak sulong sebagaimana kita ketahui bahawa rahim belum biasa menjalani proses bersalin dan ini mungkin satu faktor yang menyebabkan ia lambat untuk melahirkan anak. Juga tisu-tisu pada saluran beranak khususnya dalam rongga punggung dan juga saluran faraj masih lagi ketat atau keras. Oleh itu ia belum sebegitu mudah memberi laluan kepada kepala bayi berbanding kepada ibu-ibu yang telah biasa dan beberapa kali melahirkan anak kerana rongga ponggong mereka luas dan saluran faraj mudah kembang untuk kepala bayi keluar.
2. Kedudukan kepala bayi yang tidak betul. Kadang-kala kepala bayi mungkin berada dalam keadaan yang tidak sesuai seperti muka mengadap keatas. Sepatutnya muka bayi mengadap ke bawah ke arah saluran najis ibu, tetapi jika ia mengadap ke bahagian perut dan keadaan ini digelar dengan 'occiput posterior'. Ini akan melambatkan proses kelahiran kerana dalam kedudukan seperti ini, ukuran kepala bayi akan menjadi lebih besar dan tidak mengikut lenturan rongga ponggong ibu.
Ada setengah pula kepala bayi senget iaitu apa yang digelar 'asynclitism'. Keadaan seperti ini memang menyulitkan laluan kepala bayi menerusi rongga dan saluran faraj kerana ia tidak mengikuti lenturan biasa. Oleh itu saluran menjadi sempit bagi bayi tersebut. Inilah yang menyebabkan proses sakit bersalin menjadi lebih panjang daripada biasa.
3. Saiz bayi terlalu besar, mungkin disebabkan ibu tersebut mengidap penyakit manis. Setengah wanita hanya mengalami kencing manis sewaktu hamil. Di kalangan mereka ini biasanya ibu atau bapanya memang mengidap penyakit kencing manis. Tetapi jika tidak hamil ia tidak kena diabetes. Di kalangan mereka ini biasanya timbang berat bayi mereka melebihi 4 kg ketika lahir. Sebab itulah proses kelahiran mungkin lambat kerana rongga ibu dan peranakan agak sempit bagi laluan kepala bayi.
4. Rongga ibu yang sempit 'cephalopelvic disproportion'. Di kalangan setengah wanita didapati saiz rongga mereka agak sempit khususnya mereka yang ukuran tingginya kurang dari 5 kaki. Jika bayinya kecil, kurang daripada timbang berat 3.3 kg, mungkin mereka boleh melahirkan bayi secara normal, tetapi jika bayinya agak besar proses kelahiran akan berpanjangan dan kelahiran secara normal agak sukar sedikit. Mereka mungkin akan memerlukan bantuan ketika melahirkan samaada secara forceps atau vacuum.
Apakah kesan sakit bersalin yang berpanjangan?
Kesannya pada ibu ialah kepenatan menyebabkan ia tidak bertenaga dan tidak bermaya untuk meneran serta menolak keluar bayi ketika sampai waktunya untuk lahir. Kepenatan ini boleh juga menjejaskan proses kelahiran seterusnya menyebabkan kadang-kadang doktor perlu menjalankan pembedahan untuk melahirkan bayi.
Kesan pada bayi - mungkin bayi boleh lemas akibat daripada kuncupan rahim yang terlalu kerap dan berpanjangan menyebabkan fungsi uri terganggu. Oleh itu bekalan oxygen dan makanan daripada uri akan menurun dan bayi akan mengalami masalah dan ini ditunjukkan dengan denyutan jantung yang semakin perlahan. Jika keadaan ini berlaku, kelahiran secara cemas perlu dilakukan. Kalau pintu rahim telah terbuka dengan sepenuhnya, kelahiran secara forceps atau vacuum boleh dilakukan. Tetapi jika pintu rahim masih belum terbuka lagi dan kepala bayi masih tinggi diatas rongga punggung, maka pembedahan cesarean perlu dilakukan.
p/s : sharing is caring ! ramai juga readers yg dtg blog ibu baca pasal memudahkan bersalin dan juga info tentang pregnancy...so sambil cite pasal anak, sambil berkongsi maklumat..



Friday, September 24, 2010

.:Senarai Peserta "Baby Raya Baby Bergaya Contest":.

Di bawah ini adalah list mengikut nombor peserta yang CUTE, CUN & BERGAYA bagi

"Baby Raya Baby Bergaya Contest"

updated on 24/09/2010 (3.45 pm)

01- http://orencantik.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

02- http://mamalieynaforcontest.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

03- http://syamila02.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

04- http://syamila02.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

05- http://sallcontest.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

06- http://mummyayucontest.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

07- http://mummyayucontest.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

08- http://shadamina.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

09- http://mamarifqy.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

10- http://mamapapaaqish.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

11- http://nureenasir.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

12- http://ibuhadif.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

13- http://imaanlucky09.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

14- http://sweetdreamsweetfamily.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

15- http://lelord-mamanajlaa.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

16- http://kontahadif.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

17- http://sha-noraishah.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

18- http://miezaniera.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

19- http://adamhifdzan.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

20- http://zakwan-afif-najmi.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

21- http://zaimadyfamily.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

22- http://onshoppershop.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

23- http://onshoppershop.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

24- http://ibudamia.blogspot.com/2010/09/baby-raya-baby-bergaya-contest.html

list peserta kat sidebar mungkin akan di delete sekiranya blog ibu_batrisya menjadi lembab...
ape pun, sape nak join, bleh lagi...cepat !!! due pada 15 Oktober 2010 nih !

kepada peserta yg blum buat correction, cepat2 buat pembetulan tu ok !

GOOD LUCK !

Mama_Balqis 2nd Giveaway


GiveAway dianjurkan bersempena
Sambutan Ulangtahun Kelahiran mama yang ke 26

di sini, ibu ingin ucapkan Selamat Hari Jadi ke-26 buat anje...sudah tua sket yer..
maaf la sebab akak (ibu lg tua, tua sket jer) lambat wish yer...
apepun semoga anje sekeluarga terus dimurahkan rezeki dan semoga hajat nak dapatkan baby kedua dimakbulkan ALLAH swt...insyaAllah...amiiinnnn...


BLOG LIST BEN ASHAARI SEPTEMBER

ibu nak blog 'MY HAPPY ENDING LIFE' ni di list kat bloglist BEN ASHAARI yg sungguh glemer tu...so dengan x segan silunye ibu mencuba...terima kasih ye En. Ben...harap permohonan diterima...ehehhe

nak masuk kategori 'BOTOL SUSU'

My Nuffnang Star dah bertambah *wink*

=)
ngeeehehee....
untuk ads di bahagian Large Rec and Leaderboard masing-masing dah tambah lagi satu STAR !
menjadikan ia sebanyak 4 bintang...hehehe..mekasih nuffnang !

Thursday, September 23, 2010

Kenali Para Sponsor Contest Ibu Batrisya

perrghhh..tajuk sket punya xhengat....hikhik...
macam la yang sponsor tu Celcom ke, Nokia ke, IKEA ke...
saje lah wat tajuk gempak sket...xde idea, tetiba teringat pasal gambar kami bertiga, so dgn baik hatinya ibu nak bercerita psl org..

mestile ramai xkenal kami ni kan..sbenarnya ibu satu department dengan mummy ryan & mamaiqbal ni...department design...
dan kedua-dua mereka merupakan SENIOR ibu kat opis, okay!

kiri ialah mamaiqbal dan kanan ibu ialah mummy ryan
(comeynyer yg tudung keemasan tuh )

kesimpulannye kalu kat opis, ibu ler yg selalu kene marah ngan diorang nih manakala bila time blogging, ibu lak yg marah diorang...hikss... kerana diorg dulunye x seaktif ibu dan ibu lah orangnye yg berjaya menghasut mereka utk add Nuffnang dan aktifkan diri ! ngeh ngeh.....

manakala maisyzcollection pula baru saja ditubuhkan oleh junior ibu masa kerja kat johor dulu..
kira macam tolong kengkawan la nih..ehehheee...
semoga murah rezeki kami semua..aminnn...insyaAllah..

U & ME Rayer Together2 Contest



due : 5 /10/10


lihatlah kemanjaan antara Batrisya dan ayah chik nye nih...
yelah, ayah xde masa raya, kira tumpang kasih sayang orang la..uhuk huk..
ni raya ke-3, sbenarnya Batrisya tgh bersiap nak pegi ikut rombongan meminang utk ayah chik, tu pasal tetiba ade baju lain lak kat tepi..baru tukar...banyak sgt baju raya la katakan..hikss...
hmm xlame lg ayah chik nak kawin dah...

Funny Pose on Raya Contest


due : 9 october 2010


Nur Batrisya Husna
18 Oktober 2009 (11 bulan)
wardah_rosa@yahoo.com

p/s : xtau la kelakar ke tak....tp die mmg suka wat muka gini !

Oil & Gas Pressure Vessel v.s Majlis Hari Raya

Semalam x dapat nak blogwalking pasal company sibuk wat majlis hari raya merangkap majlis pelancaran sebijik PRESSURE VESSEL (macam blog Oil and Gas plak dah) yang terberat pernah company ibu fabricate iaitu seberat 470 tan ! pagi ni dapat tau yg kisah semalam dah masuk paper berita harian...bacala kalu rajin....tp vessel ni bukan ibu yg design pon tp kawan ibu la...heheh...dan ekslusif dr ibu, beberapa gambar pressure vessel tersebut semasa proses nak bawak kuar semalam....





sumber : berita harian

Asturi hasil dandang proses minyak terbesar 2010/09/23

ASTURI Metal Builders (M) Sdn Bhd (Asturi), syarikat berkaitan minyak dan gas tempatan, mencipta rekod baru apabila berupaya menghasilkan dandang memproses pengeluaran minyak seberat 470 tan iaitu yang terbesar pernah dihasilkan sejak ia beroperasi 14 tahun lalu. Pengurus Besarnya, Datuk Md Sharif Shamsudin, berkata alat yang dikenali sebagai dandang tekanan itu akan digunakan untuk operasi cari gali minyak oleh Petronas Carigali Sdn Bhd (PCSB) bagi projek Tangga Barat di Laut Cina Selatan.

Katanya, dandang tekanan berukuran 20 meter panjang itu dan mempunyai garis pusat 5.5 meter itu adalah kejayaan kedua syarikat yang berpangkalan di Kawasan Perindustrian Gebeng, Kuantan, Pahang selepas menghasilkan pengeluaran tangki tekanan tinggi seberat 270 tan beberapa tahun lalu.
"Kita sudah menyiapkan satu daripada lima unit dandang tekanan yang ditempah PCSB menerusi kontrak bernilai RM68 juta dan akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh satu setengah tahun. Kita mengambil masa hampir tujuh bulan untuk menyiapkan unit pertama dandang tekanan ini membabitkan seramai 80 tenaga kerja termasuk 25 juru kimpal dan jurutera yang bekerja 24 jam setiap hari, katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis memperkenalkan dandang tekanan itu sebelum dihantar kepada PCSB di kawasan perindustrian Gebeng, Kuantan semalam. Asturi sebelum ini dikenali sebagai Amalgamated Metal Builders (M) Sdn Bhd beroperasi di kawasan seluas lapan hektar di kawasan perindustrian itu dengan 320 kakitangan termasuk 27 jurutera tempatan. Md Sharif berkata, pihaknya turut memperuntukkan kos sebanyak RM6.8 juta bagi membeli pelbagai peralatan tambahan di kawasan kilangnya bagi mempercepatkan proses pemasangan dandang tekanan berkenaan. Banyak cabaran yang perlu dihadapi sejak memulakan pemasangannya pada 9 Februari hingga 1 September lalu. Dua treler 96 tayar setiap satu digunakan untuk proses penghantaran dandang itu ke Pelabuhan Kuantan sebelum dihantar ke tapak projek Tangga Barat di Laut Cina Selatan, katanya.

Batrisya dan ayah saudara kesayangannye

tengokler bukan main baik lg Batrisya ngan pak sedara die nih..
ngan adik-adik pompuan ibu yg lain xde pon die rapat mcm ni...selalunya nak dokong pon dia xnak..tp ngan 'ayah cik' die ni punyala sengih2 (macam kat header atas tuh)..
siap ngendeng2 lagi..huhuhuuu...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Life, My Diary

Popular Posts