My Beloved Followers

Welcome to Wardazri VitaShoppe !

COD shaklee area: Indera Mahkota, Bandar Damansara, Balok, Beserah, Gebeng, Sg.Isap, KUANTAN and delivery throughout Malaysia (including SABAH & SARAWAK) !!!

Sms/whatsapp : 019-9887126 (Pn. Wardah)
Email : wardah.rosa@gmail.com

Thursday, January 13, 2011

Kulit muka Batrisya naik bintik merah2 - nak guna krim ape ye???

Semalam Batrisya demam, ibu terus bawak die balik dlm kul 3.00pm, kuar awal dr opis....
terus bawak pegi homeopati...Alhamdulillah, nasib baik dah kebah pon pagi td...

ade lg satu masalah lain yg xreda2....dlm 3-4 hari sebelum ni muka die naik bintik2 merah, pastu ibu ade letak krim...esoknya terus jd lg teruk..adusss...sian lak...
skang dah jadi makin merah...ibu nak beli krim organik mcm brand BUDS tu tp xtau la ok ke tak..ade sape2 penah guna? or ade cadangan lain ?

for info, Batrisya ade gak tanda2 cam kat bawah ni...
adakah die EKZEMA??? tapi xnampak lak die tergaru-garu, maksudnye bende tu xgatal..

TANDA- TANDA EKZEMA:

Tanda-tanda utama seseorang menghidap penyakit ini ialah rasa gatal.

Selain itu, lain-lain tanda yang dicirikan dengan penyakit ini termasuklah:

* Mengelupas - ada

* Bersisik -ada

* Kemerah-merahan- ada

* Kulit yang kering - ada

* Penebalan kulit

* Ada kalanya lepuhan juga terbentuk

huhuhu....xcantikla amik gambar nanti..muka merah2...!

9 comments:

Imaan09 said...

muka saja ke?tempat lain...?campak ke..??

mamalieyna said...

ye ke..batter rujuk pakar lah..salah letak ubat kang, lg parah..cian batrisyia..

bun_nee said...

try jumpa doc or g farmasi tanya ubt pe yang sesuai.. xreti jugak mama..

ibu_BatRiSya @wardah said...

campak dah naik 2 kali...setakat ni ade kat muka je..
ade kemungkinan ke naik campak sampai 3 kali? hmmm....

~hidayah~ said...

kalaau sekadar ruam sbb susu or cuaca panas, leh sapu minyak zaitun, nanti merah tu akan hilang .... saya letak itu je kat muka baby saya kalau ada merah2 ... nanti kulit pon jadi gebu .. :D tapi jgn guna minyak zaitun yang buat masak tu ... guna pure olive oil ... sy guna jenama BERTOLLI ... quite mahal... tapi sgt berkesan .... sbb dia terus meresap n tak melekit3 .... anak2 sedara yg kemerahan pon pakai minyak tu je... kulit dorang mmg cantik .... mulus dan gebu ... baby sy lepas mandi tiap2hari pon saya sapu satu badan minyak tu sambil urut2 n main2 dengan dia ..

Ummi AmnaAmzar said...

hmm..anak2 ummi jadi gak mcm tu kat muka..tp ms baby 3 bulan ke bawah.. ummi letak gel gamat dr HEALIN..xde side effect

Sidratul Muntaha said...

tunjuk gambo boleh?
tkut ekzema jer
yup
boleh guna gel healin tu
tak pun kat farmasi boleh cari krim econazine
emalot
forbancort

antara 3 tu ler
sume tu elok tuk ruam/fungus/ekezema n ruam lampin..

Rifqi Zuhairi said...

salam...
Anak saya dia mmg ada excema..doktor bg dia cream VIZOMET..so, far ok la..bila sapu, cpt hilang bintik2 merah tu..

ibu_BatRiSya @wardah said...

ok..thanks bg pendapat!
tulah...dugaan kn, Batrisya ni dah elok satu, dtg lak sakit lain...sian kat die.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Life, My Diary

Popular Posts