My Beloved Followers

Welcome to Wardazri VitaShoppe !

COD shaklee area: Indera Mahkota, Bandar Damansara, Balok, Beserah, Gebeng, Sg.Isap, KUANTAN and delivery throughout Malaysia (including SABAH & SARAWAK) !!!

Sms/whatsapp : 019-9887126 (Pn. Wardah)
Email : wardah.rosa@gmail.com

Friday, February 18, 2011

Anak kenal huruf sblm 2 tahun...anak2 korang mcm mane??

gambar hiasan semata-mata

hmm...ibu ade tgk video anak member yg berusia 18 bulan tp dah pun bleh kenal huruf A B C...
maksudnye xmustahil untuk ibu ajar Batrisya dari sekarang kan...satu hari die akan ingat jugak kalu die selalu dgr kite sebut...

just nak tau gak pengalaman ibu-ibu kat luar sana...
anak anda dah boleh membaca? bagaimana cara mengajar?
umur berapa diorang kenal huruf or nombor??

i wish my Batrisya jugak leh membaca secepat mungkin !!!

13 comments:

Nigina said...

adam pun tak reti lagi.. cuba train dia juga... harap nak masuk 2 tahun ni dia dah boleh mengenal semua abjad dan nombor

ummioked said...

anak saya Muhaimin dah pon 2 tahun lebih tapi masih tak kenal, cumanya saya perasan dia akan ikit apa je yang kita sebut especially lagu2 ...sekarang ni dah pandai kira 1-10 sbb tiap kali naik tangga ke atau buat2 apa mesti saya ajak dia kira sama2....

Rizziela said...

saya pun nak cuba kat rumah
kena kuat berusaha supaya anak kita cepat mengenal kan?

Ada cara tak?

ibu_BatRiSya @wardah said...

hmmm...tgh surf...
byk sebut pasal kaedah fonetik !

yatie chomeyl said...

anak saya umur 20bulan dah kenal A-Z, dan leh kira 1-10 dah. ada saya share cerita nya kat entry ni --> http://yatiechomeyl.blogspot.com/2011/02/nazhan-learns-to-read-count-20-months.html

saya cuma spend masa 15-20 mins untuk ajar dia setiap hari. anak2 ni fikiran diorang bersih, mmg cpt dpt ilmu. good luck with your daughter nanti :)

muhsin aminudin said...

bagus2.. ajar dari sekarang.. mak saya cakap. saya 3 tahun dah leh baca surat khabar.. try praktikkan.. hehe

T'nie on the Blog said...

anak sulung saya mmg kenal huruf nombor, rythm n color dgn baik ms umur 2 thn..tp yg no.2 mcm x layan ngan bende2 nih..dia buat x tahu jek..huhu
http://clothpuppet.blogspot.com/2011/02/eat-pray-love.html

ibu_BatRiSya @wardah said...

TERIMA KASIH SEMUA..
INFO BERGUNA!

Farra Dhelina said...

so far kenal yg awal je..abc, 123, alip ba ta.. tu je ler..hiks

Ummi AmnaAmzar said...

Kalau anak cpt bercakap ok la blh ajar..kalau belum blhcmn ek..alhamdulillah kalau dpt yg fast learner

Lidia said...

Hye kak wardah..saye pn bru nk ajo n knalkn aisy ngan huruf rumi, jawi n number..stakat sebut tu boleh la..mostly yg saye search n biasekn die ngan vcd or video2 yg brunsurkn sume tue..leh cpat diaorg ikut

ibu_BatRiSya @wardah said...

ummiamna: tula...pada sy yg xbrp bleh bckp ni kite biasakan dgn buku bergambar dulu..mcm haiwan ke, buah ke..so far Batrisya suka sy bacakn yg tu..hehe

lidia: hopely anak kite cepat belajar =)

Masrina binti Alim said...

x bleh nk ckp jugak gak..psl perkembangan kanak2 x same kan..ade yg cpt tangkap..ade yg tak..adam nih dh 2 thn tp still x leh ckp nga jelas lagi..setengah2 budak seumur dia ade yg dh boleh ckp..

tp kena usaha gakla nk suh dia belajar kan.
for now,adam blh sebut A B C jer..mengira lak 1-5 jer..tp dia dh boleh beza la huruf or nombor..
saya byk bg dia tgk video phonics song kt youtube..Alhamdulillah,dia bg respon yg baik la.

sy byk jugak ajar dia scr praktikal..cthnya bace doa,solat n amik wudhuk..n dia boleh ikut wpon x bleh bercakap lagi..rasanya ok la perkembangan dia stakat nih..sesuai la nga umur dia kan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Life, My Diary

Popular Posts