My Beloved Followers

Welcome to Wardazri VitaShoppe !

COD shaklee area: Indera Mahkota, Bandar Damansara, Balok, Beserah, Gebeng, Sg.Isap, KUANTAN and delivery throughout Malaysia (including SABAH & SARAWAK) !!!

Sms/whatsapp : 019-9887126 (Pn. Wardah)
Email : wardah.rosa@gmail.com

Thursday, January 31, 2013

Tips rakyat Malaysia cuti-cuti di Bandung, indonesia

Hi semua, di sini ibu ingin berkongsi tips untuk sesiapa yang ingin bercuti di Bandung terutama sekali buat yang pertama kali nak ke sana ...

Melihatkan keyword cuti di Bandung jadi hit kat blog ibu ni jadi dapat agak yang ramai nampaknya akan bercuti ke sana dalam masa terdekat ni so ibu ucapkan, Happy Holiday!

So tips nya :

1. Of course, bawa barang/baju seminima yang mungkin sebab baju kat sana beli je kat sana. Maklumlah, memang nak shopping pun kan ??! (Cth: seperti gambar di bawah)

2. Isi white card masa kat atas flight lagi untuk elak kelewatan keluar dari port check out airport.

3. Tukar duit matawang $$$ malaysia ke rupiah kat Malaysia lagi.

4. Yang akan guna kad atm cimb boleh call customer service untuk aktifkan pengeluaran wang di oversea. Kat sana banyak CIMBNiaga boleh cucuk duit tapi keluar bahasa indonesia la kat skrin atm tu hikhik!

5. Beli simkad kat Bandung. Senang nak contact pak supir kita tu bila dah siap shoping...hehe

6. Oh ya... Penting juga untuk jelajah blog orang untuk dapatkan info tentang tempat yang nak dilawati supaya takde yang tertinggal ye, nak2 kalau yang pergi sekejap je.

7. Kat sana kena banyak bergerak sebab kalau berhenti kat satu tempat and muka macam tengah menunggu, akan ade mungkin seorang atau mungkin lebih merayu meminta kita beli barang dia jual. Tapi jangan takutla, cakap je baik2 kalau tak nak beli. Orang Bandung baik2 belaka. ;)

8. Apa2 pertolongan dari orang Bandung kalau boleh bagi la tips atau upah sikit dalam 5 rupiah ke?

9. Penting juga buat list pertukaran matawang rupiah ke ringgit Malaysia supaya takde overbudget nanti.

10. Sediakan duit tax dalam rp67000 kut kalau tak silap? Untuk setiap orang ye bukan untuk satu family. Perlu dibayar di airport nanti so jangan belanja semua la duit tu ...

Entry lain mengenai trip ibu ke bandung:

http://wardazri.blogspot.com/2012/09/kami-dah-cuti-cuti-di-bandung-indonesia.html?m=1






Batrisya, taska dan pelajarannya

Salam mommies!

Hmm, di mana nak mulakan cerita ni... Kesimpulannya, minggu ini agak memenatkan ibu. Minggu lain pun penat juga tapi kali ni berbeza kerana perlu melayan kerenah Batrisya yang semakin pelik dan mengada-ngada...ye, mungkin juga ini disebabkan dia tak de adik kut?

Kebiasaannya pagi2 sebelum hantar ke taska, memang dia tidur aje dari dalam kereta sampailah dah tiba kat destinasi. Tapi entah kenapa minggu ni, beberapa minit sebelum sempat letak barang dalam kereta dia sedar. Tak nak berjalan sendiri pulak tu, nak kita ni dukung je......sabar ajelah. Mana nak angkat barang and nak buat apa yang patut kat dapur tu..hisshhh....

oh ya, di tambah lagi dengan ketiadaan ayah, ayah nya kerja shift malam minggu ni...pastu kalau kena marah sikit, confirm meraung panggil "ayah....ayah...."... Siap cakap tak nak kawan ibu lagi...huhu

Belum cerita pasal kejadian waktu malam lagi... Ibu perasan yang dia macam nak cuba tarik perhatian ibu...tapi yelah kita pun ade kerja nak buat, tak boleh sepanjang masa nak duduk sebelah dia je..kalau ayah ada tu okay la sikit dia...sebab dia rasa ade seseorang dekat dengannya..hmmm...inilah dia dugaan menjaga anak seorang diri di rumah...

Tapi...Alhamdulillah, di sebalik dugaan tu, ada juga perkara yang buat ibu happy...
Pertamanya, sebab batrisya dah mula hafal al -fatihah, hasil didikan ibu duk hari2 bacakan sebelah dia. Nampaknya walaupun dia tak fokus, tapi ada juga yang masuk dalam kepala dia. Berjaya juga teknik and kaedah ibu ni..heheh... Harap dia dapat hafal keseluruhan surah tu dengan segera. Semoga ibu dan ayah mendapat kebaikan dari semua ni...

Dan satu lagi perkara baik yang berlaku, masa nak hantar batrisya ke taska hari ni, teacher dia ada bagi tahu yang dia ada juga buat kerja sekolah kat taska tu, ada belajar menulis secara tak formal la...dan dia juga sedang belajar buku IQRA'1 sekarang ni ! ... Dan dia menunjukkan prestasi yang baik kerana dapat ikut dan baca buku tu...harap dia boleh mengenal huruf hijaiyah dengan segera. InshaAllah.......

Sungguh, personaliti batrisya agak berbeza bila di taska dengan di rumah. Kalau kat rumah, bagi pensel memang dia pergi conteng dinding punya...geram je...huhu...apepun, harap Batrisya jadi anak yang rajin dan cepat belajar... Okay dah macam tulis cerpen dah ni....bye....
Gambar hiasan...heheh

Posted via DraftCraft app

Wednesday, January 30, 2013

BLOG make-over !

Hmmm.... 2-3 hari ni tengok blog sendiri ni rasa lain macam plak....
Maksud ibu blog ni macam ada satu kekurangan...background dah hilang...bila cuba tambah balik tak muncul pulak...

Dah tak tau apa yang patut di edit lagi...nak kena buat make over dah nampaknya ni kat my blog tersayang ni..bagi nampak kelainan dan lebih fresh dan updated !

Rasa macam nak suruh and upah somebody buatkan semula template and layout blog ni...heheh tu dia...mengalahkan orang buat bisnes aje...siap nak upah2 orang..eh tapi blog ni pon salah satu punca pendapatan jugak aper....Nuffnang sayang kan bagi ibu duit jugak! Income juga tu....hihihi.....

Ok cukup sampai di sini bebelan ku...byeeeee.......

Posted via DraftCraft app

Tuesday, January 29, 2013

Homeschooling si Batrisya

Ermm ade tak mommies kat luar sana yg selalu homeschool kan anak2? Dgn erti kata lain, mendidik anak kat rumah...? Heheh... Ibu hanya buat yang termampu je lah...maklum lah saya ni ibu yang bekerja...dapat ajar Batrisya 5 minit pon rasa dah cukup berharga sgt masa yg diluangkan tu....

Buat ibu yg tak bekerja a.k.a surirumah tu, elok lah homeschool kan anak anda awal2... Tak rugi pon kan....anak2 dah boleh diajar sejak dari bayi lagi...rugi rasanya kalau tak spend masa sikit untuk mereka sbb walaupun sekejap, tapi masa diorang umur 2-5 tahun ni lah cepat sangat menghafal...terbukti pada Batrisya... Nak2 kalau ajar lagu, lagi la cepat...tapi ibu tak de la ajar die lagu yang laghaaaa.....heheheh... Lagu A B C or alif ba ta laaa....
Kalu mak sedara dia yg ajar, laaagi la cpt nya dia ikut ... ;)

Salah satu aktiviti yang dia suka....menampal sticker ! Ermmm...boleh laa sambil2 nak bagi dia kenal huruf tu....suruh tulis malas lagi...ermm xpelah, ibu kena byk bersabar nmpknya..hikhik



Hmmm...pada ibu, nak homeschool kan anak2 ni kena banyak bersabar and yg penting, ibu nya pun kena rajin! Rajin curi masa tumpuan mereka...heheheh...sbb budak kecik ni bukan bleh blaja lama sgt mcm kita ni...hihi...kadang2 bape saat je pon fokus lepas tu sambung main...

Nanti nak share pasal satu blog yang betul2 beri kesedaran dan inspirasi pada ibu dalam mendidik anak di usia yang awal....tungguuuu....!

Kat rumah ade set buku ni....set BACALAH ANAKKU .....dia dah tau la sket2 macam mana nak nyanyi lagu ABU ADA AYAM tu..hehehe....buku ni sama dgn material yang akan digunakan di bakal sekolah Batrisya nanti... ;)


P.s: ibu2 leh la share tips kalu ada yer! Sangat dialu-alukan ;)

Posted via DraftCraft app

Majalah al-Ustaz : Hukum Hakam Kehamilan & Kelahiran

Salam to all mommies !

Just nak berkongsi sikit tentang majalah al- ustaz yg ibu beli ni.
Banyak juga info yang berguna mengenai kehamilan dan juga kelahiran sama ada ia mengikut syariat islam ataupun tidak...

Maklumlah, kita kadang2 terlalu mengikut adat atau budaya yang ditinggalkan oleh nenek moyang. Kita tak tahu pon perkara yang diamalkan tu boleh membawa kepada syirik ! Mintak dijauhkanlah benda ni semua...

Insha Allah sama- sama kita beramal dengan info yg terdapat dalam majalah..
Jgn lupa dapatkan naskah ini.. Erkk tupun kalau ada lagi la.. Hehe

Tetiba lak jadi tukang review tak bergaji.. Huhu... Ibu cuma nak berkongsi je supaya kita semua dapat mendidik anak dengan sempurna dan agar mereka jadi anak yg soleh dan solehah! InshaAllah !



Monday, January 28, 2013

Anak dara ku balik rumah nenek je...

Minggu lepas, nampaknya ramai yang pergi bercuti.... Maklumlah public holiday yg rapat2 , maulidurradul dan thaipusam , memang elok sangat ambik cuti panjang sket... Tapi malangnya Pahang tak cuti ye thaipusam tu...

Ibu pun just balik kampung mertua je kat Felda Ulu Jempol, Jengka.. Kebetulan pulak ada kenduri kahwin kawan lama kpd ayah batrisya...so ahad kami ke kenduri kemudian terus balik kuantan ...hehe

Gambar latest anak ibu... Dah besar... Huhu...doa-doakan semoga cepat Batrisya dpt adik.. Ngeheheee



Rak zirafah

Heheheh...tgh rajin lg nk mengarang blog...sementara tgh tunggu kerja dtg....ku draft la byk2... Ekekke...oklah ni entry merapu je...saje nk tepek gambo rak zirafah yg colourful ni...baru beli...

So xdela sepah2 brg mainan batrisya...senang je leh campak2 terus...
Dan yg penting menyerlahkan dan menyerikan lagi ruangan di rumah kecil ku ini...heheheh


Sblm dipasang, dijadikn mainan oleh batrisya dulu...huhu

Posted via DraftCraft app

Saturday, January 26, 2013

My 3rd Nuffnang cash out!

Alhamdulillah...semalam terdetik nak check my nuffy account. Tengok2 dah pon bertambah lg and dah layak utk dikeluarkan...so ape lagi, maka gatallah tangan ni tekan cash out tu... Hehe

Takde la banyak mana pon. Berbaloi la dgn keadaan x jenguk blog ni berbulan2...tau2 ade duit masuk... Cukupla nak wat beli set tupperware yg murah...ekekek

Friday, January 25, 2013

Batrisya dan baju kurung

Sejak dua menjak ni, Batrisya suka sgt pakai 'baju raya' (panggilan dia untuk baju kurung)...
X kira la malam ke siang ke...nk pegi beriadah ke....kalu bleh dia nk pakai gak baju kurung tu..isk... Wat rugi je ibu beli baju2 t shirt lain tu...menjerit2 x nak pakai...tp layankan jelah anak dara sorang ni...baju kurung dah la x byk, dah kecik2 plak tu semua...
Tgh nak cari stok baju kurung yg baru ni utk batrisya..tp nk dekat raya cina ni manela nak ade sgt ready stok...huhh



Ok...ni gambar anak ibu tu masa gi playground....sport shoes shocking pink lagi!
Siap ngan spek mata bagai...tp.. Berbaju kurung..huh


Ni mlm2.. Dh mcm bj kurung kedah je...huhu

Errkkk....ni plak kasut baru batrisya yg dipakai dgn baju kurung tu...grab terus sbb takut xde size...ekekek....

P.s: sesape ade jual baju kurung, sila menyerah diri...heheh

Posted via DraftCraft app

Masakan Thai... Nyum nyum!

Hmm pagi2 dah cite pasal makanan...ahhaha selang seli la kan dgn cite pasal batrisya...
Ok..my favourite mmg masakan thai...gambar di bwh ni adalah antara yg dimasak sendiri oleh ibu..heheh...resipi pon byk amik kat myresipi.com... Nak try masak, rajin2 la ke web itu ye..

Ayam masak paprik

Daging masak merah

Posted via DraftCraft app

Wednesday, January 23, 2013

Toilet training done!

Alhamdulillah, boleh dikatakan toilet train utk Batrisya dah berjaya...walaupun kekadang ada gak terkucil..huhu...rasenye sbb duduk kat umah mmg dia saja x nak bg tau ibu dia...mmg saja bagi ibu marah2... Huhu
Kat taska ok je plak..dah xde masalah terkencing or terberi dlm seluar...maksudnya boleh je dia dgr ckp teacher dia tu..hurmmm... Sabo jela...

Sometimes kat umah, die memberontak n ibu x layan, tau2 dah kencing kat mana2... Huhhh...mencabar kesabaran btul...


Ok..bende alah ni sgt membantu jugak masa nk ajar batrisya tu...ermmm..at least dia mcm ade rase 'teringin' nak masuk toilet sbb ade ni...hehe

Posted via DraftCraft app

Friday, January 18, 2013

Sambut tahun 2013 di Cameron

Ok...lama menyepi...just a simple update from ibu_batrisya...ngeee..

Pada 31/12/2012 yg lepas , ibu bersama seluruh family belah mertua telah selamat ber 'family day' di Cameron Highland.... Alhamdulillah, semua abg, adik ipar, ipar duai turut serta dlm program yg julung2 kalinya diadakan.... Sudah tentulah ini cetusan idea ibu sendiri dan syukur semua bagi kerjasama amik cuti dan sebagainya...

Apa yg ibu harapkn agar silaturrahim antara kami sekeluarga makin lama makin erat... InshaAllah, jika ade rezeki lagi, kita buat lagi..heheh

Oh ya..di sana kami tinggal di Rose Apartment, berhampiran dengan Kea Farm, tmpt jual sayur-sayuran, bunga dan of course Strawberry !!! Apartment pon cukup luas utk kami sekeluarga...alah, nak duduk sehari je pon... New year, 1/1/2013 kitorang dah check out...
Yg penting seronok ! ;))

Ni dia gambar budak kerinting tu...bukan main seronok lg dia kat sana dgn payung, topi...serba merah...huhu

Posted via DraftCraft app

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Life, My Diary

Popular Posts