My Beloved Followers

Welcome to Wardazri VitaShoppe !

COD shaklee area: Indera Mahkota, Bandar Damansara, Balok, Beserah, Gebeng, Sg.Isap, KUANTAN and delivery throughout Malaysia (including SABAH & SARAWAK) !!!

Sms/whatsapp : 019-9887126 (Pn. Wardah)
Email : wardah.rosa@gmail.com

Tuesday, April 30, 2013

Promosi ESP shaklee & Mealshakes (25-30 April)

Alhamdulillah, sekali lagi ibu lancarkan jualan promosi yang tiada kaitan dengan mana2 pihak ketiga dari 25 hingga 30 April. Hanya untuk pembelian ESP & MEALSHAKES sahaja !!!

Harga ESP shaklee ialah RM12x.xx

Harga MEALSHAKES pula ialah RM9x.xx

Add Postage untuk penghantaran satu item ialah rm9. Kalau nak dua2 , ibu kena check dengan pos laju.

Ok cepat order sebelum terlambat. Sms/whatsapp saya 019-9887126 untuk harga dan pembayaran. Tak kisah pukul berapa. Kalu saya belum tido, saya layan je... ;)

Penghantaran barang paling awal akan dibuat pada hari isnin.




KItaran Haid tak teratur? Senggugut? GLA Complex boleh membantu.

Shaklee ada menjual EPO tetapi fungsinya lebih menyeluruh dari EPO...ia dipanggil GLA Complex (Gamma-Linolenic Acid)

Apa itu GLA?

GLA atau nama saintifiknya dikenali sebagai Gama Linoleik Acid (GLA). Ia merupakan bahan binaan bagi prostaglandin. Apa pula prostaglandin? Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah


FAEDAH :

  • GLA dikatakan membantu mengurangkan keradangan yang biasa dalam sindrom pra-haid(PMS), arthritis rhematoid dan ECZEMA. 
  • GLA membantu mengurangkan sakit dan kebas yang berkaitan dengan masalah kencing manis. GLA juga dikatakan dapatmembantu mengawal kencing manis (jenis 2) dengan membaiki kadar insulin & kolesterol. 
  • GLA juga membantu dalam menyingkirkan lebihan berat badan terutama bagi yang ingin mengurangkan berat badan.

SIAPA YANG MEMERLUKAN GLA?
GLA diperlukan bagi golongan wanita yang menghidap Pre Menstrual Syndrom atau PMS. GLA sangat diperlukan olehpengidap arthritis rheumatoid dan eczema dan mereka yang menghadapi masalah kencing manis serta mereka yang bimbang dengan lebihan berat badan.





Hubungi/whatsapp/sms saya Wardah di 019-9887126 untuk info dan harga special SHAKLEE especially buat mereka yang berada di Taman Mahkota Putra, Taman Astana Permai, Bandar Damansara dan Gebeng, KUANTAN !

Monday, April 29, 2013

Lagi testimoni Mealshakes & OmegaGuard Shaklee

Di bawah ni ibu share lg gambar testimoni beberapa orang pelanggan shaklee.

Salah satunya, dah berjaya mengatasi masalah ekzema dan juga asma manakala yg satu lagi boleh juga diberi mealshakes pada anak yang penyakit HFMD atau penyakit tangan, kuku dan mulut..

Ibu yang nak cuba boleh sms/whatsapp saya di 019-9887126 untuk harga diskaun ye ;)





Sunday, April 28, 2013

Variasi RESIPI bancuhan ESP SHAKLEE

credit to k.cery

Fakta ringkas ESP:
Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Nak tahu lebih? boleh klik sini.

ESP memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.


kali ni ibu nak share cara2 bancuh ESP...especially yang baru beli atau dah lama beli tapi dah bosan dah..asik bancuh dengan susu jerrr. ..Basically satu sudu besar ESP dibancuh bersama satu gelas besar air suam. air suam ni samada air suam kosong tapi tak terhad cara tu je.. kerana anda boleh cuba resipi2 di bawah.. ikut tekak masing2...
  • ESP + plain water (suam/sejuk)
  • ESP + Fresh Milk
  • ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP...boleh add on almond or fruits.bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
  • ESP + susu tepung (any brand)
  • ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
  • ESP + Nesvita 3in1
  • ESP + jus twister tropicana
  • ESP + Yogurt drink
  • ESP + Ribena
  • ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  • ESP + Milo/Horlicks
  • ESP + sirap bandung
  • ESP + fresh milk + oat+serbuk koko+madu (ni resipi Dr Muhaya)
  • ..........ada sape2 nak tambah..silakan...
..anda bagaimana?...for me..saya sampai bile2 suka ESP dgn freshmilk (kalo rajin..blend skali dgn kismis/kurma)..kalo dak shake2 jer....
ESP ni bukan untuk ibu menyusu je yer... ia sesuai utk seisi keluarga..UNTUK:
1. Orang yang ingin kekal sihat..
2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
3. Kanak-kanak bersekolah
4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
7. Ahli sukan dan bina badan
8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat …dan yang inginkan kulit yang cantik


Hubungi/whatsapp/sms saya Wardah di 019-9887126 untuk info dan harga special SHAKLEE especially buat mereka yang berada di Taman Mahkota Putra, Taman Astana Permai, Bandar Damansara dan Gebeng, KUANTAN !

Saturday, April 27, 2013

Testimoni tambah berat badan dengan shaklee - Naik 4kg sebulan!

salam semua..
sebelum ni ibu ada cerita pasal nak tambah berat badan dengan mengambil Vitalea, Vitamin B & Mealshakes di SINI.... ESP juga boleh diambil selain dari Mealshakes untuk tambah berat tetapi dengan cara pengambilan yang berbeza sebab ESP shaklee juga merupakan suplemen untuk pengurusan berat badan. Jadi anda boleh juga KURUS dan boleh juga TAMBAH BERAT BADAN dengannya.... heheheh

di bawah ni testimoni yang ibu berjaya kumpul untuk tatapan pembaca sekalian;

yang ni dia bukan saja berselera dan dapat tambah berat badan, tapi juga masalah rabun dia juga berkurangan!


yang ni pulak , berjaya tambah berat sebanyak 10kg dengan pengambilan ESP shaklee;


encik ni pulak dapat tambah 4kg dalam masa sebulan dengan mengambil mealshakes:

credit pic to : lovely beauty vitamin

so ada yang nak cuba tambah berat? boleh sms saya untuk info harga....

Hubungi/whatsapp/sms saya Wardah di 019-9887126 untuk info dan harga special SHAKLEE especially buat mereka yang berada di Taman Mahkota Putra, Taman Astana Permai, Bandar Damansara dan Gebeng, KUANTAN !

Friday, April 26, 2013

Vitamin Untuk Tambah Berat Badan @ Gemukkan Badan

Okay...selalunya kita dengar orang nak kurus atau slim bukan?
Tapi, dalam dunia ini ada jugak yang nak tambah berat tau...haaa...yela kita semua kan dijadikan dengan berbeza rupa dan bentuk so kalu ada yang terlebih berat, dah tentu ada juga yang sangat underweight... Ibu juga antara yang nak gemuk nih... Hahahaah... InshaAllah, hope next boleh letak testimoni sendiri pulak!

So untuk tambah berat badan atau nak gemuk ni, cadangan vitamin yang sesuai ialah:

MEALSHAKES
VITAMIN B
VITALEA

TRIAL PACK (30 hari) juga AVAILABLE untuk vitamin B & Vitalea !

Di bawah ini adalah contoh jadual pemakanan seorang pelanggan Shaklee yang telah berjaya naikkan berat badannya sebanyak 2kg dalam masa sebulan !

Pagi (Sarapan) :
Makan pagi (terserah, nasi goreng or nasi lemak or ape2..janji mesti ada daging/ayam /telur/ikan)
Minum susu 1 gelas(bancuh 1 sudu Mealshake)
mkn bcomplex (1iji).vitalea 1 biji(dgn plain water)

Brunch :
Makan roti, Minum susu 1 gelas

Siang /lunch:
Makan siang yg bergizi seperti biasa-nasi plus lauk ayam/ikan/daging..takyah byk2..

Tea time :
Makan roti, Minum susu 1 gelas(bancuh 1 sudu mealshake)

Makan Malam
(sebaiknya 3-4 jam sebelum tidur..nasi +lauk..sikit2 pun takpe..takyah byk2.janji mkn)..mknvitalea 1 biji lagi

10 menit sebelum tidur :
Makan roti sekeping.. Minum susu 1 gelas

RULES
exercise sehari 10 minit paling kurang...takyah exercise berat..angkat botol air mineral yg 500mlm tu..isi air dlm tu.. angkat mcm angkatberat...angkat turun..pahtu skipping ke..or ape2 exercise utk bina muscle Jgn mkn junk food dan ikut jadual ni selama sebulan.

jom kita tengok apa ada dengan meal shake, vit B dan vitalea.
meal shake - membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting. sumber yang kaya kalsium, fiber dan protein. rasanya sedap mcm milk shake kat McD.
vitalea - membekal 23 jenis vitamin penting bersama iron yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid@ beguk(penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea kita), supplement penting untuk diet atau slim yang mana walau kita kurang makan namun pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang, mengelak pitam dan pening.

vit B complex - mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk badan. mengawalatur kadar metabolisme dalam badan, menggalakkan kesihatan sistem kardiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan.


credit to RAIHAN & adah

Hubungi/whatsapp/sms saya Wardah di 019-9887126 untuk info dan harga special SHAKLEE especially buat mereka yang berada di Taman Mahkota Putra, Taman Astana Permai, Bandar Damansara dan Gebeng, KUANTAN !

Wednesday, April 24, 2013

Testimoni ESP shaklee serta side effect ESP!

Masih ramai lagi yang tak tau tentang ESP ni rupanya. Ada yang menyangka ia pil dan ada yang ingat ianya sejenis susu.
Sebenarnya ESP hadir dalam bentuk powder atau serbuk. Boleh dibancuh dengan plain water ataupun dicampur dengan air minuman lain. Ikut sedap tekak masing2 ye....

Apa side effect ESP? Haaa ni dia...::

-Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)

-Lelaki : melindungi dari any disease(heart, cancer etc)

-Ibu mengandung : healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.

-Wanita : kulit lebih anjal (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

Jom tengok testimoni mereka yang dah cuba ESP SHAKLEE dan vitamin lain...

Malah ada juga yang berjaya dapat kulit cantik , putih dan berseri selepas hanya dengan pengambilan ESP sahaja !

Yang lain pulak lebih kurang macam 2 in 1... Makan produk shaklee untuk kurus tapi akhirnya dapat kulit muka yang lebih cantik ... Syukur...

Tapi anda mestilah konsisten ya, baru dapat hasil yang menakjubkan... Mesti minum air yang banyak...






Bulan Mac 2014, ada HARGA PROMOSI ESP...
Klik SINI

Keistimewaan ESP shaklee dan manfaatnya bersama vitamin shaklee lain

Alhamdulillah... Semakin banyak ibu share, semakin ramai yang bertanya tentang produk Shaklee ni. So hari ni nak ulang tayang mengenai ESP SHAKLEE lagi sekali...
Sesiapa yang nak tau dan nak rasai kehebatan ESP boleh sms/whatsapp saya di 019-9987126 atau email wardah.rosa@gmail.com.

Semua golongan sesuai ye untuk cuba ESP bukan saja untuk wanita mengandung atau menyusu...

APA ITU SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN?

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

Di mana jika anda mengambil produk soya GMO, anda terdedah dengan TOKSIK, ALAHAN & risiko untuk dapat KANSER!

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

Kelebihan ESP ini ialah;
-membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
-menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung
-setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian
-kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
-indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah

Jadi... Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?

-Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)

-Lelaki : melindungi dari any disease(heart, cancer etc)

-Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.

-Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

Okay, di gambar bawah ni anda boleh lihat kelebihan ESP dan vitamin shaklee yang lain :

Untuk kuruskan badan
milk booster atau banyakkan susu
Cantikkan kulit, natural beauty
Cepatkan penyembuhan luka
Untuk atasi masalah rambut gugur
Kurangkan risiko keguguran & kelahiran premature
Elak baby kena jaundice
Kurangkan sakit kepala

Dan banyak lagi.....

So apa lagi, cepat hubungi saya untuk harga promosi :)



Tuesday, April 23, 2013

Talasemia Major atau minor?

Sumber : http://hpd.moh.gov.my/v1/modules/news/article.php?storyid=54
Apa itu Talasemia?

Talasemia adalah kumpulan penyakit yang menghalang badan daripada menghasilkan jumlah darah yang mencukupi dan berkualiti. Keadaan ini disebabkan oleh perubahan terhadap gen yang mengawal penghasilan hemoglobin. Hemoglobin adalah protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan. Perubahan kepada hemoglobin boleh menyebabkan kekurangan darah yang teruk.

Badan manusia bergantung kepada tahap hemoglobin yang berfungsi dengan baik.

Penyakit Talasemia adalah penyakit keturunan yang di warisi dari ibu atau bapa kepada anak melalui gen. Kedua-dua kanak-kanak lelaki atau perempuan mempunyai peluang untuk mendapat penyakit tersebut. Ianya tidak dijangkiti melalui pemindahan darah, udara dan air atau melalui sentuhan fizikal dan juga hubungan seksual ataupun boleh disebabkan oleh kekurangan zat makanan atau masalah kesihatan.

Seorang daripada setiap 20 orang rakyat Malaysia adalah pembawa Talasemia. Di Malaysia sahaja terdapat lebih kurang 600 ribu hingga 1 juta adalah pembawa Talasemia dan dianggarkan seramai 2500 pesakit pembawa Talasemia Utama. Biasanya kaum Melayu, Cina dan Sabah tetapi jarang terdapat di kalangan kaum India dan juga rakyat peribumi Sarawak.

Bagaimana Talasemia boleh diwarisi dari ibu bapa kepada anak-anak?

Setiap manusia mempunyai 2 jenis gen, dan ianya diwarisi dari ibu dan sebahagiannya dari bapa. Antara gen tersebut, terdapat 2 gen yang mengawal pembentukan hemoglobin yang terdapat dalam setiap sel darah merah. Mari kita lihat contoh 3 pasangan yang berlainan:

Kedua ibu bapa adalah normal. Mereka tidak mungkin mewariskan penyakit Talasemia atau Talasemia Major kepada anak-anak.
Salah seorang ibu bapa penghidap Talasemia dan seorang lagi adalah normal. Setiap anak mempunyai 1 antara 2 (50%) peluang untuk mewarisi gen Talasemia daripada ibu atau bapa yang menjadi pembawa, besar kemungkinan kanak-kanak tersebut akan mendapat Talasemia. Ianya juga 1: 2 (50%) peluang untuk kanak-kanak tersebut mewarisi gen yang normal daripada ibu atau bapa pembawa. Jika ini berlaku kanak-kanak tersebut berada dalam keadaan normal. Tiada seorang pun anak pasangan ini mendapat Talasemia major.
Kedua ibu dan bapa adalah pembawa Talasemia, mereka adalah golongan berisiko.
Kedua pasangan pembawa mempunyai peluang 1: 4 (25%) mempunyai peluang di setiap kehamilan dan melahirkan anak yang mengalami Talasemia major, 1: 2 (50%) berpeluang mempunyai anak yang mendapat ?Thalasemia trait?, dan 1:4 (25%) anak berpeluang mewarisi gen yang normal dari kedua ibu bapa dan ianya bebas dari penyakit tersebut.

Jenis-jenis Talasemia?

Talasemia Major - Pesakit Talasemia
Talasemia Minor - pembawa, tiada gejala-gejala dan kelihatan sihat.
Apakah tanda-tanda yang ditunjukkan oleh pesakit Talasemia Major?

Sel darah merah dalam penghidap Talasemia Major hanya boleh hidup dalam beberapa minggu sahaja berbanding dengan sel darah merah yang normal selama 4 bulan. Kekurangan Hemoglobin menyebabkan kekurangan oksigen dalam setiap sel badan.

Tanda-tanda awal pada kanak-kanak:

Kelihatan normal semasa kelahiran. Walau bagaimanapun ianya secara perlahan-lahan anak tersebut kelihatan pucat dan bertambah teruk apabila usia meningkat pada 6-18 bulan
Kanak-kanak kelihatan letih dan gelisah
Kekurangan darah (Anemia) yang teruk boleh mengakibatkan sesak nafas
Kulit kelihatan kekuningan (Jaundice)
Kurang selera makan
Kembung perut disebabkan oleh pembengkakan hati dan limpa
Perubahan pada pembentukan tulang muka
Bagaimana untuk mengesahkan Talasemia?

Sejarah dan pemeriksaan fizikal.
Penyelidikan makmal:
Indeks Hematologi. Parameter Hematologi ini diukur menggunakan peralatan elektronik untuk mengira sel darah merah. Ianya untuk menilai ukuran dan isi padu sel darah merah dan jumlah hemoglobin yang terdapat di dalamnya. Talasemia disahkan apabila ukuran dan isi padu sel darah merah dan kepekatan hemoglobin di dalamnya menunjukkan berkurangan dengan jelas.
Filem Darah dan morfologi sel darah merah. Apabila dilihat di bawah mikroskop, sel darah merah kelihatan pucat dan lebih kecil dari ukuran normal dan yang paling penting kebanyakan mempunyai bentuk yang ganjil: anisocytosis, poikilocytosis.
Hemoglobin electrophoresis. Proses ini adalah untuk memisahkan protein berlainan yang menghasilkan molekul Hemoglobin- contohnya HbA,HbA2, dan HbF. Bagi pengesahan penyakit Talasemia ditentukan di mana tahap Hemoglobin janin (HbF) adalah tinggi dari paras normal dan perbezaannya adalah antara 20-90%. HbA2 biasanya dikira sehingga 3% dari paras normal hemoglobin dewasa, boleh jadi tidak wujud, berkurangan, normal atau sedikit meningkat.
Kaedah Molekular. Kaedah ini adalah cara terbaik untuk mengesahkan atau mendapat maklumat yang khusus berkaitan dengan pengesahan penyakit, melalui kajian DNA.
Bagaimana Talasemia dirawat?

Pesakit Talasemia Major memerlukan pemindahan darah setiap 2-4 minggu sekali. Melalui cara ini ia dapat mengelakkan dari kekurangan darah akan menghindar dari kelihatan pucat dan memastikan tisu badan mendapat bekalan oksigen yang mencukupi. Pesakit dapat hidup dan membesar secara normal.

Ini akan menggalakkan sum-sum tulang rehat dan dengan ini pembentukan tulang adalah normal dan menjadi kuat serta muka kelihatan normal.

Kekerapan pemindahan darah boleh menyebabkan pengumpulan zat besi dalam organ-organ utama seperti jantung, hati dan kelenjar endokrin. Keadaan ini menyebabkan kegagalan organ-organ tersebut berfungsi.
Zat besi yang berlebihan boleh dikeluarkan melalui terapi ?Chelation? yang boleh diberi melalui suntikan atau pengambilan secara oral.
Splenectomy (pembuangan limpa) ? mungkin perlu dilakukan dalam keadaan tertentu.
Pemindahan sum-sum tulang mungkin diperlukan jika terdapat penderma yang sesuai di kalangan ahli keluarga.
Penggunaan Terapi Genetik masih dalam peringkat kajian.
Iron chelators

Kekerapan pemindahan darah boleh menyebabkan peningkatan zat besi dan ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius termasuk diabetes, kegagalan jantung dan penyakit hati.

Pengambilan ubatan juga boleh digunakan untuk mengeluarkan lebihan zat besi dari darah. Ia dipanggil 'iron chelators' - yang berfungsi untuk membendung zat besi dan melepaskannya melalui buah pinggang.

Ubatan ini biasanya diberi melalui suntikan dengan menggunakan infusi pam secara perlahan untuk beberapa jam.

Pemberian zat besi 'chelators' dari jenis tablet boleh diberi sekiranya rawatan infuse tidak sesuai atau tidak berkesan. Walau bagaimanapun, pengambilan ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk dan memerlukan pemerhatian yang teliti. Injection-desferal Oral-L1and ICL 670

Apakah kesan jika Talasemia tidak dirawat?

Jika tidak dirawat pesakit Talasemia akan mengalami gejala seperti yang di nyatakan di atas dan boleh membawa kematian disebabkan kekurangan darah yang teruk.

Walaupun pemindahan darah dilakukan berulang kali sepanjang hayat boleh menyelamatkan nyawa, tetapi ianya juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius disebabkan oleh lebihan zat besi di dalam badan pesakit Talasemia. Dalam jangka masa panjang, pesakit yang mengalami Talasemia akan menyebabkan pengumpulan zat besi dalam badan terutamanya di hati, jantung dan kelenjar endokrin (yang menghasilkan hormon). Pengumpulan ini akhirnya akan menyebabkan gangguan kepada fungsi normal jantung, hati, dan juga menyumbang kepada kelewatan tumbesaran serta kematangan seksual. Komplikasi ini boleh dielakkan dengan pemberian zat besi chelation secara berkala.

Kualiti hidup pesakit Talasemia

Peningkatan pemulihan dalam pengurusan klinikal Talasemia Major sejak 10-20 tahun yang lalu telah meningkatkan kualiti kehidupan pesakit. Pesakit mampu dan mudah mendapatkan rawatan seperti yang di sarankan.

Bolehkah Talasemia dielakkan?

Talasemia boleh dielakkan dengan pengesanan awal pembawa serta mengelakkan perkahwinan antara pembawa Talasemia

Monday, April 22, 2013

PROMOSI HEBAT 3 HARI ! - ESP, Mealshakes, Performance Drink, CinchShake Mix

**STICKY MODE**

Promosi hebat selama 3 hari untuk produk yang tersebut.

Kesemua produk tak perlu ditelan macam pil ye tapi perlu dibancuh ...

Jom cuba sekarang especially our HOT SELLING product iaitu ESP!!!

Mari lihat faedah setiap produk:-

ESP - untuk cantikkan kulit yang kusam, kurangkan parut, energy booster, memekatkan susu ibu, untuk atasi selulit, untuk mereka yang sakit atau baru lepas menjalani pembedahan

MEALSHAKES - sesuai untuk kanak2 satu tahun ke atas, tambah selera makan, sembelit, untuk anak yang selalu sakit, sesuai juga untuk dewasa sebagai minuman breakfast harian yang membekalkan nutrien penting kepada tubuh.

PERFORMANCE DRINK - mengelakkan tubuh dari kehilangan bendalir dalam badan. Memberi tenaga berpanjangan.

CINCH SHAKE MIX (3 perisa)- memberi rasa kenyang lebih lama dan bantu untuk kurus. Membentuk otot.



Cadangan Vitamin shaklee untuk diabetes @ kencing manis

Jom lihat apakah vitamin shaklee yang sesuai untuk pesakit diabetes atau kencing manis...

Jika ada bajet lebih, memang sangat disarankan untuk ambil VIVIX...

Vivix - merupakan supplemen anti-penuaan terbaik di dunia. Juga membantu memelihara kesihatan jantung, otak, sistem imun, perlindungan antioksidan, peningkatan tenaga, kesihatan dan kesejahteraan.

Selain vivix, boleh juga cuba Total Wellness programme shaklee iaitu dengan mengambil SET SUGAR CONTROL. Api yang set ni macam terlalu banyak untuk ditelan pil nya.

Next, boleh cuba ambil GLA COMPLEX, B COMPLEX dan ZINC sahaja.

GLA COMPLEX - menghalang komplikasi diabetes. Merendahkan gula dalam darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi.

B COMPLEX - menukar makanan kepada tenaga iaitu dengan menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga sekaligus mengurangkan masalah keletihan.

ZINC - membantu pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin, seterusnya memperbaiki diabetes.

Maka apa tunggu lagi, belikanlah untuk ayah bonda yang selama ni menghidap kencing manis dan perlu mengambil insulin setiap masa. Lihatlah perubahannya, inshaAllah.

Hubungi saya, sms/whatsapp: Wardah 019-9887126. Saya sudi membantu anda.



Bacaan normal dan bacaan untuk kencing manis atau diabetes

credit  Dr.Zubaidi

Salam semua...
mesti ramai yang tak tau tentang bacaan GLUCOSE yang sepatutnya untuk manusia normal bukan?
haaa... ini serba sedikit info yang ibu dapat dari blog DR. Zubaidi...



Hubungi/whatsapp/sms saya Wardah di 019-9887126 untuk info dan harga special SHAKLEE especially buat mereka yang berada di Taman Mahkota Putra, Taman Astana Permai, Bandar Damansara dan Gebeng, KUANTAN !

Saturday, April 20, 2013

Batrisya bila di MAKE UP

Hahaha... Ibu tak de ke je ...
Make upkan batrisya hari ni...




Okay... Jangan tertipu semua...
Ni gara2 telah install application PERFECT365 !

Haa...guna apps ni la untuk make up batrisya... Seronok juga...maklumlah ibu suka edit gambar ni haha..





Thursday, April 18, 2013

Batrisya pergi rombongan ke Zoo Kemaman

Wahhh budak zaman sekarang, kecik-kecik lagi dah pergi rombongan. Ibu dulu darjah 4 kut baru pergi... Heheh

Kejadian ni adalah Sabtu lepas. Hari sebelum tu selalu ibu tanya dia nak pergi ke tak tapi mula2 dia cakap tak nak pergi, nak ibu ikut sekali.. Huhu... Kita yang mak ni memang risau juga nak bagi kebenaran. Last2 bagi juga...

So sabtu tu dalam kul 8.30am bertolak la semua dak tadika ke zoo kemaman. Kul 3 macam tu diorang sampai semula. Masa datang ambil dia, dia tengah tido. Hmmm gambar kat zoo pon takde sebab tak bagi pulak kamera kat teacher.

Malam tu bila dia dah tak mamai, baru lah die sibuk bercerita kat ibu dan ayah. Heheh... Pastu tiap hari tanya kalau dia nak naik lagi bas boleh tak?... Excited naik bas lagi kut dari pergi zoo tu.. Hahah..

Ok layan gambar sebelum dan selepas pergi ke zoo kemaman!







Tuesday, April 16, 2013

Testimoni vitamin shaklee untuk kanak-kanak (Mealshakes, OmegaGuard)

Ibu nak sharing tentang testimoni ibu-ibu yang sangat berpuas hati dengan mealshakes dan OmegaGuard Shaklee ni.

Ternyata berkesan untuk mengatasi masalah:
-kanak-kanak sembelit
-kurang selera makan atau kurang berat
-kurang fokus atau tumpuan
-anak sering sakit demam, selsema, asma
-sesuai untuk kanak-kanak Autisme/ADHD
-untuk anak yang terlampau hiperaktif
-anak yang mengalami masalah pertumbuhan

Oleh itu jika anda ibu bapa yang mementingkan kesihatan anak anda, sms saya dengan segera!!!

Di bawah adalah testimoni yang ibu kumpul untuk tatapan ibu bapa semua :









Vitamin shaklee untuk kanak-kanak dan kelebihannya

Berikut adalah jenis suplemen atau vitamin shaklee yang sesuai untuk anak anda....


Vitamin mengikut kesesuaian dan peringkat umur: 

UNTUK KANAK-KANAK 1-3 TAHUN -> Mealshake & Omega Guard
UNTUK KANAK-KANAK 4-12 TAHUN -> Vita C Chewable, Vitalea for Children, Mealshake, Omega, Nutriferon
12 TAHUN KE ATAS -> Nutriferon, B-Complex, Carotomax, Vita-C, Vita-E, Vitalea

Ramai ibu bapa yang dah cuba berikan untuk anak mereka yang mempunyai masalah kesihatan.
Ibu juga jumpa banyak testimoni mengenai Mealshakes dan Omegaguard nih. Nampaknya ramai kanak-kanak yang serasi .. Hehehh... Anda bagaimana? Tak mahu mencuba?



Mencari suplemen utk kesihatan anak anda?Jom lihat kelebihan setiap vitamin:

MEALSHAKES - mbekal nutrien, anak kurang selera makan, untuk anak yg selalu demam/selsema/batuk/asma, sembelit, autisme/ADHD & sesuai utk yg mengalami mslh pertumbuhan

OMEGAGUARD - bekalkn DHA & EPA yg penting utk OTAK. Sesuai utk pesakit AUTISME/ADHD atau kanak2 hiperaktif.

VITALEA - bekalkn nutrien seimbang utk pertumbuhn

VITAMIN C - tingkatkn sistem imun, anti stress


di bawah merupakan antara testimoni dari pelanggan yang bagi anak suplemen shaklee :



Hubungi/whatsapp/sms saya Wardah di 019-9887126 untuk info dan harga special SHAKLEE especially buat mereka yang berada di Taman Mahkota Putra, Taman Astana Permai, Bandar Damansara dan Gebeng, KUANTAN !

Monday, April 15, 2013

Kenal pasti apa itu AUTISME


Pagi ni, ibu nak share pasal AUTISME. memandangkan ada yang telah bertanya ibu mengenai autisme ni so ibu ada buat "research" la sikit pasal masalah ni..hehheh
Next ibu akan cadangkan pula pengambilan suplemen yang sesuai untuk mereka yang ada Autisme ini.

*Perhatian! AUTISME bukanlah sejenis penyakit.

Seorang budak autisme sedang menyusun tin.
Perlakuan menyusun sesuatu objek secara berterusan dan berulang kali sering kali dikaitkan dengan autisme.

Autisme merupakan kecacatan perkembangan tegal (Bahasa Inggerispervasive developmental disorder) yang melibatkan fungsi otak. Autisme dianggap sebagai sejenis kecacatan neurologi dan bukan kecacatan psikiatris (Bahasa Inggeris:psychiatric disorder) mudah, walaupun ciri-ciri biasa termasuk masalah dengan perhubungan sosial, dan komunikasi emosi, dan juga pola biasa berkaitan dengan minat, aktiviti dan perangai. Autisme juga melibatkanmasalah dengan integrasi deria. Biasanya, autisme kelihatan pada usia awal tiga tahun. Dianggarkan bahawa autisme membabitkan dalam 2 hingga 6 kes setiap 1,000 orang, dan autisme 4 kali lebih kerap dalam kanak-kanak lelaki berbanding perempuan (dari "Autism Society of America":http://www.autism-society.org/site/PageServer ). Autisme lebih kerap dikalangan lelaki berkulit putih.

Pada masa kini, autisme boleh dirawat tetapi tidak dapat dipulihkan. (Walaupun terdapat organisasi bergelar Sembuhkan Autisme Sekarang "Cure Autism Now"). Diagnosis dan latihan awal amat penting bagi perkembangan masa hadapan kanak-kanak.

Sindrom Asperger dipercayai sebagai bentuk autisme fungsi tinggi, tetapi ini bukanlah sentiasa benar. Perbezaan utama antara sindrome Kanner, dengan autisme klassik, dan sindrome Asperger adalah Asperger tidak mempunyai kelewatan jelas dalam pertuturan, dan kecergasan adalah biasa atau lebih. Dalam autisme Kanner terdapat kelewatan jelas dalam pertuturan dan biasanya mempunyai kecergasan rendah dari kebiasaan . Autisme Kanner dengan IQ<80 autisme="" dengan="" dirujuk="" fungsi="" iq="" kanner="" rendah="" sebagai="" sementara="" sindrome="">80 dikenali sebagai "autisme fungsi tinggi".

Pandangan lain mengenai kecacatan ini adalah autisum adalah berterusan on a continuum, dengan itu boleh juga dikenali sebagai masalah spektrum autistik autistic spectrum disorder. Masalah berterusan ( continuum ) lain yang berkait adalahKegagalan Integrasi Deria ( Sensory Integration Dysfunction ) yang berkaitan dengan bagaimana cara kita menyelaras maklumat yang kita terima daripada deria kita. Autism, Sindrom Asperger, dan Kegagalan Integrasi Deria adalah berkait rapat dan saling bertindan.

Sesetengah individu yang berjaya dipercayai mengalami autism pada peringkat tertentu. Bagaimanapun, autism lebih kerap di dapati pada individual yang mempunyaipermasalahan pembelajaran (learning disabilities).

Terdapat dua jenis autism utama, autism regresif dan autism awal bayi ( early infantile autism ). Autism awal bayi hadir semasa kelahiran sementara autism regresif bermula ketika berusia 18 bulan.
Terdapat lonjakan dalam kes yang dilapurkan sedunia tentang kes autism pada 10 tahun terakhir. Terdapat banyak spekulasi mengenai mengapa ini berlaku, tanpa sebarang bukti khusus yang menyokong theori tertentu. Bagaimanapun, kajian telah menolak spekulasi bahawa peningkatan ini disebabkan oleh peningkatan dalam kaedah diognistik.

Tanda dan gejala berlaku disebabkan oleh 3 faktor utama :

Komunikasi

-Lambat, tidak normal atau tidak boleh bertutur 
-Bahasa tanpa lisan yang tidak normal ; contoh, kurang pergerakan anggota badan. 
-Kurang cerdas semasa bermain 
-Kurang upaya bergaul atau berbincang dengan orang lain
-Tindak balas sosial

-Hilang tumpuan dan kurang mimik muka 
-Tiada kesedaran perasaan terhadap orang lain 
-Suka bersendirian tanpa berkongsi pengalaman dengan orang lain 
-Suka bermain sendirian 
-Tingkah laku yang berulang dari segi minat dan aktiviti

-Menggerakkan anggota badan berulang kali seperti bertepuk tangan, menggoyangkan badan ke hadapan dan belakang, menganguk kepala 
-Menumpukan perhatian kepada satu objek sahaja seperti tayar kereta mainan 
-Tertekan ke atas perubahan kecil yang berlaku dalam persekitaran 
-Hanya berminat terhadap satu atau dua perkara sahaja. 
-Komplikasi

Seseorang yang menghidap autism akan mendapat gejala yang berlainan mengikut umur masing-masing.

Peringkat awal kanak-kanak – Hiperaktif, panas baran 

Peringkat akhir kanak-kanak - suka menyerang, mencederakan diri sendiri 

Peringkat remaja dan dewasa – kemurungan dan epilepsi 
Rawatan


credit to:
http://ms.wikipedia.org/wiki/Autisme
http://hptar.moh.gov.my/v4/index.php/kesihatan/198-autisme


Hubungi/whatsapp/sms saya Wardah di 019-9887126 untuk info dan harga special SHAKLEE especially buat mereka yang berada di Taman Mahkota Putra, Taman Astana Permai, Bandar Damansara dan Gebeng, KUANTAN !

Saturday, April 13, 2013

CADANGAN SUPLEMEN UNTUK MASALAH BUASIR


Salam semua, ibu nak share pula mengenai cadangan pengambilan vitamin yang sesuai untuk mereka yang menghidap BUASIR iaitu OMEGAGUARD, ZINC COMPLEX dan OSTEMATRIX atau boleh juga diambil ALFALFA.

Buasir juga boleh berlaku di kalangan ibu yang sedang berpantang.Maklumlah, masa tu macam-macam yang tak boleh dimakan, ada tu air pun minum sikit je dan serat dari buah-buahan juga kurang diambil semasa berpantang menyebabkan ibu-ibu sukar untuk membuang. Maka itulah pentingnya mengambil set pantang shaklee kerana Zinc juga ada termasuk dalam set ini.

Kenapa perlunya vitamin ini dan apa kepentingannya?

OMEGAGUARD - untuk kurangkan BENGKAK

ZINC COMPLEX - untuk cepatkan penyembuhan LUKA

OSTEMATRIX/ALFALFA - untuk lawaskan pembuangan air besar


 Di bawah ialah TESTIMONI mereka yang dah try Shaklee yang melibatkan sakit buasir:




Hubungi/whatsapp/sms saya Wardah di 019-9887126 untuk info dan harga special SHAKLEE especially buat mereka yang berada di Taman Mahkota Putra, Taman Astana Permai, Bandar Damansara dan Gebeng, KUANTAN !

Friday, April 12, 2013

Batrisya di besday party tadika

Salam semua....

Salam jumaat... Hari ni entry bergambar sajo lah ye.. Ha ni bukan besday party batrisya pon sebenarnya... Dia still kat taska tapi kanak-kanak yang dikira agak besar layak untuk join dan dibawa ke majlis harijadi ni. Siap panggil CHICKY KFC lagi... 

Apepon batrisya menangis ketakutan ye tengok chicky ni. Teacher dia yang cite. Hehe.
Ape yang dia tak takut pon tak tahulah....

Ok jomle layan gamba batrisya ni... Kenal tak yang mana? Haaa yang paling chubby tulah. Nampak macam dia pulak lg besar dari budak kat tadika tu .. Uhuh

Okay sebelum tu, sesiapa yang order Shaklee dengan saya akan dapat FREE vitamin lain... Dan juga dapat hadiah misteri.. Haaa ape tunggu lagi cepat, buat order !!! Hihi












Hubungi/whatsapp/sms saya Wardah di 019-9887126 untuk info dan harga special SHAKLEE especially buat mereka yang berada di Taman Mahkota Putra, Taman Astana Permai, Bandar Damansara dan Gebeng, KUANTAN !

Thursday, April 11, 2013

14 oz sekali pam! Jom tengok SET MENYUSU SHAKLEE ikut BAJET anda


WOWW.... 14 oz sekali pam !!!
ibu mana tak puas hati kan kalu dapat HASIL TUAIAN banyak macam ni... hanya dalam masa beberapa minit sahaja. Ini sebenarnya susu ibu salah seorang partner ibu... maklumlah nak buat testimoni sendiri dah abis musim dah ..hahahah..

okay kenapa perlunya SET MENYUSU atau suplemen untuk ibu menyusu walaupun mungkin susu anda dah banyak? ini kerana :

  • lebih bertenaga
  • Kurang stress/tekanan perasaan
  • Mengelakkan meroyan
  • Mengurangkan sakit badan (sakit urat)
  • Kurang mengantuk (di waktu yang tak sepatutnya mengantuk)
  • Perbaiki keintiman suami isteri
  • Memiliki wajah berseri-seri
  • Mencantikkan kulit dan kuku
  • Mengawal berat badan
  • Membanyakkan susu ibu


  • Read more http://vitaminsemulajadi.com/susu-ibu-set-breastfeeding-vitamin-untuk-ibu-menyusu/



    PAKEJ SET MENYUSU MENGIKUT BAJET ANDA!

    jadi bolehlah pilih ye mengikut bajet...heheh

    di bawah ini adalah contoh perbezaan susu ibu, 

    yang sebelah kiri: dengan pengambilan ESP, B-COMPLEX dan ALFALFA ( susu warna kekuningan dan lebih pekat, macam kolostrum)
    di sebelah kanan : hanya dengan pengambilan ALFALFA (susu banyak dan warna putih)



    Testimonial mereka yang dah menggunakan SET MENYUSU SHAKLEE yang optimum :



    HUBUNGI SAYA UNTUK HARGA SUPER SPECIAL!!!

    Hubungi/whatsapp/sms saya Wardah di 019-9887126 untuk info dan harga special SHAKLEE especially buat mereka yang berada di Taman Mahkota Putra, Taman Astana Permai, Bandar Damansara dan Gebeng, KUANTAN !

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    My Life, My Diary

    Popular Posts