My Beloved Followers

Welcome to Wardazri VitaShoppe !

COD shaklee area: Indera Mahkota, Bandar Damansara, Balok, Beserah, Gebeng, Sg.Isap, KUANTAN and delivery throughout Malaysia (including SABAH & SARAWAK) !!!

Sms/whatsapp : 019-9887126 (Pn. Wardah)
Email : wardah.rosa@gmail.com

Sunday, August 24, 2014

Ingin bersalin NORMAL? Jom tengok tips ke arah bersalin normal ni!

Salam...... 

Apa khabar semua ibu2?

haa....mesti ada ibu sedang mengandung datang terjah blog Wardazri VitaShoppe ni untuk cari info kan? Lagi2 yang dah tak lama lagi nak bersalin...mesti risau kan?

maka jom kita lihat apa dia tips ke arah nak bersalin secara NORMAL :



Tip- Tip Untuk Berjaya bersalin normal

  1. Cari doktor and hospital yang mempunyai kadar kelahiran cesarean yang rendah. Anda boleh bertanya kepada staff hospital, kawan atau pesakit yang pernah melahirkan di pusat perubatan yang sama.
  2. Tanya doktor anda tentang falsafah beliau tentang kelahiran secara natural. Selidik samada dia juga berkongsi pendapat sama dengan anda and lebih pro kearah kelahiran normal.
  3. Bincang tentang plan kelahiran anda dengan menegaskan pendirian anda untuk bersalin secara normal
  4. Kurangkan pengambilan karbohidrat dan pantau kenaikan badan semasa hamil. Anda tidak mahu menjadi terlalu gemuk. Kenaikan berat badan yang keterlaluan dikaitkan dengan bayi obes seterusnya meninggikan risiko ke arah cesarean.
  5. Lengkapkan pengetahuan anda tentang kelahiran dengan membaca buku dan menghadiri kelas antenatal supaya anda lebih memahami tentang proses kelahiran.
  6. Teroka cara-cara mengurangkan sakit bersalin yang lebih natural seperti teknik bernafas semasa bersalin.
  7. Sekiranya bayi berkedudukan songsang, tanya doktor anda tentang pilihan untuk pusingkan kedudukan bayi melalui kaedah ECV ( external cephalic version).
  8. Elak dari intervensi medikal seperti induction of labour ( IOL) tanpa sebab sebab yang jelas.
  9. Bila kesakitan sudah bermula, jangan tergesa gesa ke hospital. Tunggu di rumah selama mungkin atau sehingga kesakitan menjadi lebih ketara.
  10. Elak dari menggunakan epidural. Ia meninggikan risiko cardiotocography (CTG) yang tidak normal dan seterusnya meninggikan risiko cesarean.
  11. Elak dari menggunakan alat  CTG secara berterusan kerana kajian menunjukkan CTG meningkatkan risiko cesarean sebanyak 30%
  12. Bergerak dengan aktif dan bertukar posisi. Jangan baring dan duduk di awal proses bersalin
  13. Elak dari menggunakan sebarang ubat yang menguatkan kontraksi rahim.
  14. Teroka pilihan untuk kelahiran vacuum atau forceps sekiranya anda masih tiada progress atau keletihan semasa peringkat 2 ( 2nd stage of labour) bersalin.
credit info to portal hamil

Hubungi/whatsapp/sms saya Wardah di 019-9887126 untuk info dan harga special SHAKLEE especially buat mereka yang berada di Taman Mahkota Putra, Taman Astana Permai, Bandar Damansara dan Gebeng, KUANTAN !

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Life, My Diary

Popular Posts