My Beloved Followers

Welcome to Wardazri VitaShoppe !

COD shaklee area: Indera Mahkota, Bandar Damansara, Balok, Beserah, Gebeng, Sg.Isap, KUANTAN and delivery throughout Malaysia (including SABAH & SARAWAK) !!!

Sms/whatsapp : 019-9887126 (Pn. Wardah)
Email : wardah.rosa@gmail.com

Tuesday, September 9, 2014

Apakah Faedah Penyusuan SUSU IBU kepada bayi anda?

Saya percaya masih ramai lagi ibubapa di luar sana yang tidak mempraktikkan penyusuan susu badan kepada bayi...

Alasan;

Takut hangat2 tahi ayam
Takde masa nak pam susu
Nak beli pam dan aksesori juga terasa mahal

Dan yang paling digeruni mereka, TAKUT SUSU tak banyak! Tak cukup untuk anak....

Harap ibu2 dapat mengubah pemikiran mereka. Ubah mindset anda...BE POSITIVE!

Tak dapat menyusu sepenuhnya 2 tahun, cuba untuk 1 tahun... Tak dapat 1 tahun, cuba pula menyusukan untuk hanya 6 bulan!


Apakah dia faedah penyusuan susu ibu?

Jom sama-sama kita lihat huraian ini.

Penyusuan badan mempunyai banyak faedah bagi kedua anda dan bayi anda. Ia cara yang istimewa bagi anda berapat dan mesra dengannya. Lebih lagi, susu ibu memberikan bayi semua yang diperlukan untuk berkembang maju dalam enam bulan pertama hidupnya. 

Anda juga boleh meneruskan penyusuan badan setelah bayi anda mula makan pepejal di sekitar enam bulan. Susu ibu penuh nutrien dan akan terus mendatangkan kebaikan bagi bayi. 

Penyusuan badan juga membantu bayi anda melawan infeksi semasa bulan-bulan pertama kehidupan. Susu ibu mengandungi antibodi yang membantu melindungi bayi anda daripada penyakit seperti kuman dalam perut (gastroenteritis), selesemainfeksi urinaridan jangkitan telinga

Susu ibu juga mengurangkan risiko bayi mendapat kondisi alergik seperti asmadan ekzema. Ia juga boleh mengurangkan risiko bayi mendapat penyakit serius seperti kencing manis kanak-kanak dan leukemia. 

Selain antibodi dalam susu anda, badan anda berfungsi menghasilkan antibodi-antibodi baru sebaik saja anda terdedah kepada infeksi. Antibodi-antibodi ini dipindahkan ke susu anda, sedia untuk diterima bayi sebaik saja dia mendapat penyusuan badan yang seterusnya. 

Susu ibu mempunyai rantai ganda asid lemak politaktepu, yang penting untuk membantu bayi mengembang otak. Penyusuan ibu semasa bulan-bulan pertama akan memperbaiki perkembangan kognitif bayi anda. Secara teori, ini bermakna menyusu badan boleh membuat bayi anda lebih pintar. 

Penyusuan badan juga merupakan pilihan yang paling sihat bagi anda. Ia mengurangkan risiko di usia tua anda mendapat kanser payudara pra-menopaus, kanser ovari dan retak tulang dari osteoporosis. 

Dari sudut praktikal, satu faedah besar penyusuan badan ialah ianya sangat mudah diurus. Tiada apa untuk dicuci, disteril atau disediakan. Anda dan bayi anda akan gembira melakukannya, dan anda akan merasakan satu kepuasan melihat dia membesar dan berkembang. Dan semua itu disebabkan usaha anda! 

Sumber : http://www.babycenter.com.my/a1045907/apakah-faedah-penyusuan-badan
 
Indahnya bila dapat menyusukan bayi dengan susu badan sendiri ;)

Suatu perasaan yang tak dapat digambarkan dengan kata2...
No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Life, My Diary

Popular Posts